OVA SORTA ŠLJIVE JE ZAKON ZA ODLIČNU RAKIJU! Tomislav iz okoline Vranja to najbolje zna, on u 72. i sada orezuje stabla na oko 5 hektara
Otkako je u februaru otoplilo Tomislav Zdravković iz poljaničkog sela Dupeljevo, koje se nalazi u vranjskom ataru, gotovo ne izbija iz svog voćnjaka koji se prostire na oko pet hektara. To radi sa ciljem da što pre privede kraju rezidbu voćaka i obavi takozvano zimsko prskanje bakarnim preparatom. Zbog nedostatka radne snage na ovom području trudi se da sve što može obavi sam iako mu je na vratu 72 godina.
A kada mu se posreći da nađe nekog dobrog radnika koji bi se prihvatio posla kaže da gotovo svaki traži dnevnicu veću od 4.000 dinara, a pride uz to i tri obroka dnevno sa pićem koje takođe pada na njegov teret. Uprkos svemu tome, on planira da ovih dana privede kraju započetu rezidbu voćaka.
Ovaj veliki posao započeo je rezidbom starih sorti šljiva trgonjke i trstenke koje se u njegovom kraju uzgajaju u poslednjih 200 godina. Toliko su dobre za pečenje rakije da on uprkos mnogim sortama koje u ovom trenutku ima na raspolaganju za sadnju stalno obnvalja svoj zasad mladim sadnicma ovih šljiva koje pronalazi pored starih stabala.
Stenlej: Šljiva za sve namene
- Njihova mlada stabla redovno orezujem u ovo doba godine. Dok to činim pažljivo raspoređujem rodne grančice za ovu i narednu godinu i ujedno čistim sve one koje bi mogle da im zasmetaju u tome - priča Tomislav i ističe da na starim stablima ne primenjuje rezidbu, ali da ih obnavlja tako što ih čisti od polomljenih i osušenih grana.
Prva za berbu, početkom avgusta, na Zdravkovićevom imanju stiže trstenka koju krase sočni crveni slatki plodovi, a mesec dana kasnije i trgonjka sa kiselkastim plodovima. Potom i šljiva stenlej koja je takođe "zakon" za dobru rakiju.
Jabuka tvrdača i kruška kakička
Rezidbom zasada jabuke on će privesti kraju ovaj značajan poljoprivredni posao. Najviše stabala ima pod crvenim i zlatnim delišesom koja su i ove zime u dobroj kondiciji tako da od njih očekuje i najviše roda. Među ovim sortama ima i 50 stabala stare sorte jabuke tvrdača sa krošnjama visokim i do 12 metara, od kojih, iako ih ne prska i ne orezuje, dobija kvalitetne plodove.
- Imam i kruške zvane kakička i demirka stare po sto godina. To su zimske kruške koje se najviše traže u vreme Božića jer su naši ljudi navikli da ih za taj dan imaju na božićnoj trpezi. Krušku demirku na ovaj praznik jedu kuvanu jer je u tom stanju najlepša. Kakička, iako je tvrda, je nešto sočnija i nju jedu u svežem stanju - kaže naš sagovornik, ističući da ih je za ovaj praznik prodavao po ceni od 150 dinara.
Svega dva prskanja
Svo voće koje proizvede na svom imanju plasira isključivo na pijacama u okolnim mestima. Marketima ne prodaje jer su oni previše izbirljivi kada su plodovi jabuke u pitanju.
- Da bi dobili plodove kakve oni traže to zahteva negde oko 25 prskanja tokom proizvodne sezone. Ovakav način zaštite sveo sam na samo dva prskanja i dobijam plodove fantastičnog uskusa - ističe Tomislav i naglašava da voće koje ne uspe da proda redovno pretvara u rakiju jer mu se to više isplati.
On se ove godine nada boljem rodu od prethodne. Prošle godine mu je, kaže, crna osa u voćnjaku pokvarila planove, a sve plodove koje je načela su propali. Više sreće je imao sa rodom kestenova, kojih na svom imanju ima 200 komada.
Biznis.kurir.rs/Agroklub
OVAKO NAS VARAJU U RESTORANIMA: Konobari ne kažu ništa, već samo donesu račun - naplate i ono što niste poručili, a ovo im je IZGOVOR!