Slušaj vest

Otkako je u februaru otoplilo Tomislav Zdravković iz poljaničkog sela Dupeljevo, koje se nalazi u vranjskom ataru, gotovo ne izbija iz svog voćnjaka koji se prostire na oko pet hektara. To radi sa ciljem da što pre privede kraju rezidbu voćaka i obavi takozvano zimsko prskanje bakarnim preparatom. Zbog nedostatka radne snage na ovom području trudi se da sve što može obavi sam iako mu je na vratu 72 godina.

A kada mu se posreći da nađe nekog dobrog radnika koji bi se prihvatio posla kaže da gotovo svaki traži dnevnicu veću od 4.000 dinara, a pride uz to i tri obroka dnevno sa pićem koje takođe pada na njegov teret. Uprkos svemu tome, on planira da ovih dana privede kraju započetu rezidbu voćaka.

img1a06eaad9ed6fe4f4c92e37baf77442bv.jpg
Foto: Denis Čeković

Ovaj veliki posao započeo je rezidbom starih sorti šljiva trgonjke i trstenke koje se u njegovom kraju uzgajaju u poslednjih 200 godina. Toliko su dobre za pečenje rakije da on uprkos mnogim sortama koje u ovom trenutku ima na raspolaganju za sadnju stalno obnvalja svoj zasad mladim sadnicma ovih šljiva koje pronalazi pored starih stabala.

Stenlej: Šljiva za sve namene

- Njihova mlada stabla redovno orezujem u ovo doba godine. Dok to činim pažljivo raspoređujem rodne grančice za ovu i narednu godinu i ujedno čistim sve one koje bi mogle da im zasmetaju u tome - priča Tomislav i ističe da na starim stablima ne primenjuje rezidbu, ali da ih obnavlja tako što ih čisti od polomljenih i osušenih grana.

shutterstock-2201868175.jpg
Foto: Shuterstock

Prva za berbu, početkom avgusta, na Zdravkovićevom imanju stiže trstenka koju krase sočni crveni slatki plodovi, a mesec dana kasnije i trgonjka sa kiselkastim plodovima. Potom i šljiva stenlej koja je takođe "zakon" za dobru rakiju.

Jabuka tvrdača i kruška kakička

Rezidbom zasada jabuke on će privesti kraju ovaj značajan poljoprivredni posao. Najviše stabala ima pod crvenim i zlatnim delišesom koja su i ove zime u dobroj kondiciji tako da od njih očekuje i najviše roda. Među ovim sortama ima i 50 stabala stare sorte jabuke tvrdača sa krošnjama visokim i do 12 metara, od kojih, iako ih ne prska i ne orezuje, dobija kvalitetne plodove.

1723454519-cacakmilancvrkicsljivefotorina-2.jpg
Foto: RINA

- Imam i kruške zvane kakička i demirka stare po sto godina. To su zimske kruške koje se najviše traže u vreme Božića jer su naši ljudi navikli da ih za taj dan imaju na božićnoj trpezi. Krušku demirku na ovaj praznik jedu kuvanu jer je u tom stanju najlepša. Kakička, iako je tvrda, je nešto sočnija i nju jedu u svežem stanju - kaže naš sagovornik, ističući da ih je za ovaj praznik prodavao po ceni od 150 dinara.

Svega dva prskanja

Svo voće koje proizvede na svom imanju plasira isključivo na pijacama u okolnim mestima. Marketima ne prodaje jer su oni previše izbirljivi kada su plodovi jabuke u pitanju.

1727447013jabuke2-jevremovic-cacak-foto-rina.jpeg
Foto: RINA

- Da bi dobili plodove kakve oni traže to zahteva negde oko 25 prskanja tokom proizvodne sezone. Ovakav način zaštite sveo sam na samo dva prskanja i dobijam plodove fantastičnog uskusa - ističe Tomislav i naglašava da voće koje ne uspe da proda redovno pretvara u rakiju jer mu se to više isplati.

On se ove godine nada boljem rodu od prethodne. Prošle godine mu je, kaže, crna osa u voćnjaku pokvarila planove, a sve plodove koje je načela su propali. Više sreće je imao sa rodom kestenova, kojih na svom imanju ima 200 komada.

Biznis.kurir.rs/Agroklub