SLOVENAČKI POSLODAVCI PECAJU RADNIKE PO SRBIJI! Manjak kadrova naterao 50 direktora da traže radnike kod nas, evo ko im treba
Foto: Pobjeda .me

SLOVENAČKI POSLODAVCI PECAJU RADNIKE PO SRBIJI! Manjak kadrova naterao 50 direktora da traže radnike kod nas, evo ko im treba

InfoBiz -

Pošto slovenački poslodavci u mnogim delatnostima već duže vreme ne mogu da nađu dovoljno kadrova, a potrebe na tržištu rada su sve veće, više od 50 njih je u organizaciji Zavoda za zapošljavanje ponovo otišlo u Srbiju gde su se predstavili potencijalni radnici.

Slovenija ne može bez strane radne snage, a učenje slovenačkog i integracija su mnogo brži za radnike iz zemalja bivše Jugoslavije. Više od 50 slovenačkih poslodavaca, zajedno sa predstavnicima Slovenačkog zavoda za zapošljavanje, otputovalo je u Srbiju, gde su se u prvo u utorak Beogradu, a juče u Nišu predstavili potencijalnim radnicima, javlja RTV Slovenija.

U Sloveniji se traži sve - zdravstvo, socijalna zaštita, transport, ugostiteljstvo, proizvodnja, rekla je generalna direktorka Slovenačkog zavoda za zapošljavanje Greta Metka Barbo Škerbinc. Istovremeno je istakla fer zapošljavanje, bez posrednika, podizanje svesti o pravima, platama, informisanju o životu u Sloveniji, jer ne žele zlostavljanje i eksploataciju.

Srbija je po broju izdatih boravišnih i radnih dozvola na trećem mestu među zemljama iz kojih dolaze strani radnici. Nina Dinić je, na primer, u Sloveniju došla iz Niša pre godinu dana, položila ispit iz slovenačkog jezika, radi u ljubljanskom kliničkom centru, gde je potrebno još 200 medicinskih sestara. U međuvremenu, i na Balkanu nedostaje radnika, a one koji žele da odu u inostranstvo pozivaju Austrija i Nemačka sa većim platama.

lekari, dinari
foto: Shutterstock

Ukoliko Slovenija ne obezbedi uslove za njihov dolazak i boravak, još više radnika moraće da se nađe u Indiji, Nepalu, Bangladešu i na Filipinima.

- Bojim se da će tada engleski postati osnovni jezik, što nije u redu ako živimo u Sloveniji - rekla je Vesna Tadić iz ljubljanskog Kliničkog centra.

Brža procedura bi pomogla, ali ne da radnici daju otkaz u matičnoj zemlji i onda čekaju.

- Sređivanje svih papira traje oko četiri meseca - objašnjava Roman Tadina iz Termi Olimia.

Time se podstiču i drugi oblici, poput rada na crno, a radnici odlaze i u druge zemlje - upozorava generalni direktor Zavoda za zapošljavanje.

Kako kaže, primer bi mogao da bude i zakon o poplavama, koji je strancima omogućio da brzo počnu da rade na otklanjanju posledica, dok je još bila u toku procedura za sve dozvole.

Kurir.rs/SEEbiz/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track