NOVA POSKUPLJENJA POGODIĆE I SRPSKE VOZAČE: Ova zemlja diže cene jedne vrste usluga za 70%, mnogima se ovo neće dopasti
Foto: Shutterstock

NOVA POSKUPLJENJA POGODIĆE I SRPSKE VOZAČE: Ova zemlja diže cene jedne vrste usluga za 70%, mnogima se ovo neće dopasti

Novčanik -

Vozačima automobila u Nemačkoj prete daljnja poskupljenja. Kako navode nemački mediji, osiguravači automobila ponovno dižu cene. Razlog ovog nepopularnog poteza je povećanje troškova popravka.

Nakon povećanja premija za osiguranja motornih vozila 2022. i 2023. godine, nemački će se vozači ove godine verovatno ponovno suočiti s povećanjem cena, pišu nemački mediji.

Prema izjavama potrošača, cene osiguranja motornih vozila kod hanoverskog osiguravača HDI rastu i do 70 posto. HUK-Coburg, vodeći u industriji, u međuvremenu je zabeležio gubitak od gotovo 217 miliona evra u operativnom poslovanju s policama za motorna vozila.

Nemačka, Berlin
foto: Shutterstock

Osiguravač Rhion krajem godine raskida hiljade polisa nakon što su troškovi popravaka automobila za osiguravajuće društvo u godinu dana porasli s 50 na 76 miliona evra.

Osiguravači motornih vozila u krizi

Prema pisanju medija, osiguravač 'Die Bajeriš' zabeležio je odnos troškova šteta od 120 posto u protekloj poslovnoj godini. Odnos troškova štete pokazuje odnos između prihoda i troškova – za 'Die Bajeriš' to znači: Za svaki prikupljeni evro, osiguravač troši 1,20 evra na štetu.

Veliki deo portfelja stoga će biti predan dvema reosiguravačima. HDI takođe beleži koeficijent troškova šteta od 120 posto u sektoru osiguranja motornih vozila – no, pre četiri godine HDI je ipak ostvario dobit od 17 centi po evru.

Iako u početku postoje samo pojedinačni izveštaji, razvoj događaja postaje očit – a to znači rast cena za krajnje potrošače. Prema pisanju nemačkih medija, opšta zadruga osiguravača pretpostavlja porast cena u celoj industriji od gotovo osam posto u proseku.

biznis.kurir.rs/Fenix magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja