SEZONCI U NEMAČKOJ MOGU DA ZARADE I DO 20 € NA SAT: Ne mare i da daju više, samo da namame radnike - Evo kakve uslove nude za njih
Foto: Shutterstock

SEZONCI U NEMAČKOJ MOGU DA ZARADE I DO 20 € NA SAT: Ne mare i da daju više, samo da namame radnike - Evo kakve uslove nude za njih

Novčanik -

Već dugo je slučaj da radna snaga fali u skoro celoj Evropi. Nemačka je posebno pogođena ovim problemom, jer u ovoj zemlji nedostatak radne snage prisutan je u gotovo svakom sektoru.

Nemačka je u poslednje vreme uvela brojne olakšice kada je reč o dolasku radnika iz drugih zemalja. Procedura za dolazak stranih radnika sada je dosta lakša i jednostavnija.

Nedavno je uvedena karta šansi, a uskoro se sprema i manji porez za strance. Postoji i mogućnost da studenti odu na sezonski rad u ovu zemlju. Njihove satnice nisu male, najniža je 12 evra, dok najviša iznosi oko 20 evra.

"Study in Germany" objavio je podatke o uslovima, a tu je i detaljan spisak poslova i tačna cifra koliko može da se zaradi po satu.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Neki od osnovnih uslova za prijavu na rad u Nemačkoj su: da ste upisani na akreditovani fakultet. Sezonski posao odvijaće se za vreme semestra tokom pauze na vašem univerzitetu. Ono što je bitna informacija jeste da se radi najviše 90 dana u roku od 12 meseci. Uslov je i da niste stariji od 35 godina.

Prosečne plate za poslove koje obavljaju međunarodni studenti:

  • Građevinski radnik: 12 evra
  • Usluge dostave: 12 evra
  • Konobar u restoranu: 13 evra
  • Domaćin restorana: 13 evra
  • Pomoćnik kuvara: 13 evra
  • Pranje sudova: 13 evra
  • Čistač (čuvanje): 14 evra
  • Čuvanje dece: 14 evra
  • Radnik u fabrici: 15 evra
  • Prodavac (prodavnice prehrambenih proizvoda, prodavnice odeće, itd.): 15 evra
  • Nastava engleskog: 16 evra
  • Farma useva: 18 evra
  • Radnik u vinariji: 20 evra

Karta šansi

Od 1. juna Nemačka je odobrila dolazak duplo više radnika sa Zapadnog Balkana u odnosu na prethodne godine. Novina u nemačkom zakonu je uvođenje karti šansi koje funkcionišu tako što se radnicima dodeljuju bodovi po različitim kriterijumima, kao što su znanje jezika, radno iskustvo, starost.

Prema ovom pravilu, radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije mogu znatno lakše da odu na neodređeno vreme u Nemačku, i to do 50.000 njih godišnje, što je duplo više nego do sada, navedeno je na sajtu Ministarstva.

radnici, fabrika
foto: Shutterstock

Nova pravila, poznata kao "karta šansi" za traženje posla u Nemačkoj, važe za one sa najmanje dve godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena.

Takođe je potrebno poznavanje nemačkog ili engleskog jezika.

Kada se karta odobri, podnosilac zahteva može da uđe u Nemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da podnosi ugovor sa nemačkom kompanijom pre nego što mu bude dozvoljeno da uđe u Nemačku da radi.

Manji porez za strance

Nemačka vlada namerava da smanji poreze za strance koji rade u deficitarnim zanimanjima u toj zemlji. Tome se protive mnogi političari, bez obzira na partijsku pripadnost.

Poreske olakšice za kompanije, beneficije za najduži radni vek starijih zaposlenih, mere za smanjenje birokratije, samo su neke od stavki koje nemačka vlada namerava da iskoristi za jačanje nemačke privrede.

BiznisKurir/Blic

Bonus video:

01:35

Sezonski posao u Americi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track