STRANCI ZA ULAZ NA OSTRVO IZ SNOVA PLAĆAJU 9 €! Uveli turističku taksu iz krajnje bizarnih razloga, kažu ove mere nisu poštovane
Foto: Shutterstock

štite kulturu

STRANCI ZA ULAZ NA OSTRVO IZ SNOVA PLAĆAJU 9 €! Uveli turističku taksu iz krajnje bizarnih razloga, kažu ove mere nisu poštovane

Novčanik -

Strani turisti sada moraju da plate dažbinu od 150.000 rupija (skoro 9 evra) da bi ušli na Bali, jednu od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu.

Indonežanske vlasti kažu da ovo za cilj ima zaštitu životne sredine i kulture ostrva.

Bali je poznat po svojim netaknutim plažama i talasima za surfovanje, kao i po prelepim pejzažima. Zvanični podaci pokazuju da je od januara do novembra prošle godine Bali posetilo skoro 4,8 miliona turista.

Indonezija
foto: Shutterstock

Turistička taksa, koja je prvi put objavljena prošle godine, stupila je na snagu od srede tj. Dana zaljubljenih. Odnosi se na strane turiste koji ulaze u pokrajinu iz inostranstva ili drugih delova zemlje, a domaći turisti iz Indonezije su izuzeti.

Putnici se pozivaju da plate pre dolaska, preko veb stranice Love Bali. Turizam je doprineo sa oko 60 procenata godišnjem BDP-u Balija pre pandemije. Prema pokrajinskom birou za statistiku, Australija je najviše doprinela Baliju u novembru 2023. sa više od 100.000 dolazaka.

NE POŠTUJU PRAVILA

Na listi ih slede turisti iz Indije, Kine i Singapura. Ali postoje i turisti koji se loše ponašaju na Baliju te su iznervirali lokalno stanovništvo u nekoliko situacija. Prošlog marta, jedan Rus je deportovan sa Balija nakon što se svukao na planinu Agung, za koju Hindusi veruju da je dom bogova.

Istog meseca, vlasti su saopštile da planiraju zabraniti stranim turistima da koriste motore, nakon niza slučajeva u kojima su ljudi kršili saobraćajne zakone.

(Kurir.rs/preveo: R.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track