OVO LETOVALIŠTE ĆE MNOGI ZAOBILAZITI: Cena piva se udvostručila, snabdevanje alkoholom toliko opalo da je i ministar dao OSTAVKU!
Foto: Shutterstock

nestašica

OVO LETOVALIŠTE ĆE MNOGI ZAOBILAZITI: Cena piva se udvostručila, snabdevanje alkoholom toliko opalo da je i ministar dao OSTAVKU!

InfoBiz -

Ostrvska država Zanzibar u Indijskom okeanu suočava se s nestašicom alkohola.

To preti turističkom sektoru jedne od najpopularnijih afričkih destinacija, piše BBC, a prenosi Indeks.

Turizam čini oko 90 procenata inostranih prihoda tanzanijskog arhipelaga, a cene piva skočile su gotovo 100 procenata nakon što je lanac snabdevanja prekinut iznenadnom promenom uvoznika.

Ministar turizma Zanzibara nedavno je podneo ostavku navodeći kao razlog loše uslove rada, ali neki njegovu ostavku povezuju s problemima sa snabdevanjem alkoholom.

Zanzibar
foto: Shutterstock

Hotelijeri upozoravaju da bi problemi sa snabdevanjem alkoholom mogli dovesti do turističkog podbačaja Zanzibara, inače poznatog po peščanim plažama te prirodnim i kulturnim lepotama.

Problem sa zakonom, većinski muslimansko stanovništvo

Nekoliko hotela duž plaža Matemva na severu glavnog ostrva Zanzibara poslužuju samo bezalkoholna pića i ljudi na tom području moraju ići u glavni grad, Stoun Taun, kako bi kupili alkohol.

Lokalna proizvodnja alkohola zabranjena je u Zanzibaru, čije je stanovništvo većinom muslimansko. Većina alkohola koji se prodaje na ostrvima dolazi iz Tanzanije, dok se deo uvozi iz Južne Afrike.

Alkohol, Alkoholičari
foto: Shutterstock

NESTAŠICA KRENULA POČETKOM GODINE

Nestašica je krenula početkom ove godine kada je regulatorno telo, Zanzibar Likuor Kontrol Board, odložilo obnovu dozvola za tri etablirana uvoznika, Uan Stop, Skoč Stor i ZMMI.

Nije jasno zašto trima firmama, koje su više od dve decenije snabdevale ostrvo alkoholom, nisu obnovljene licence.

Da bi uvoznici alkohola dobili licencu, moraju biti stanovnici Zanzibara s čistim poreskim papirima, skladištem i dostavnim vozilima.

Osim toga, uvoznici takođe moraju da plate godišnju naknadu od 12.000 dolara regulatornom telu Zanzibara.

(Kurir.rs/Indeks)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track