POTROŠE ISTO VREME, A CENA USLUGE I DO 4 PUTA JEFTINIJA: Gospoda u salonima sve zahtevnija, frizeri traže da se naplaćuje po satu
Foto: Shutterstock

Praksa od pamtiveka

POTROŠE ISTO VREME, A CENA USLUGE I DO 4 PUTA JEFTINIJA: Gospoda u salonima sve zahtevnija, frizeri traže da se naplaćuje po satu

Novčanik -

Novi modni trendovi učinili su svoje pa se u frizerskim salonima muškarci sve zahtevniji, ali uprkos tome što traže da ih frizer lepo nalicka istu uslugu plaćaju i do tri puta jeftinije nego žene, makar bile ošišane na "mušku frizuru".

Kako bi se ova nepravda ispravila belgijsko udruženje frizera "Febelhair" predložilo je da se šišanje ubuduće naplaćuje po satu, smatrajući da je veća cena za žene po automatizmu seksistička i diskriminatorna.

A kakva je praksa u srpskim frizerajima i da li će krenuti stopama belgijskih kolega i ispraviti "vekovnu nepravdu" Kurir je pokušao da istraži u domaćim frizerskim salonima.

frizer, frizerski salon
foto: Profimedia

Da je jeftino muško šišanje za 1,5 evro ili dva prošlost i da i muškarci moraju da izdvoje popriličnu sumu novca potvrdio je Branislav Bane Babić, predsednik Saveza frizera Srbije. Ipak, on priznaje da su frizerske usluge za muškarce tri do četiri puta jeftinije nego za dame.

- Kod nas je muški posao konačno krenuo uzlaznom linijom, otvaraju se berbernice, cene su značajno skočile i nema više silnih popusta. Svi su poprilično podigli iznose i ubacili različite frizure. Sad ima skupljih i jeftinijih i shodno tome se zakazuju na pola sata, 45 minuta ili sat. Muške su nešto jeftinije, nemate dugih feniranja posle šišanja, a kod žena trenutno dominiraju dugački kolorizacioni procesi koji se naplaćuju po utrošku vremena i po količini materijala. Muškarci to ne traže. Malo je muškaraca gde bi ste mogli da uradite jedan balajaž - kaže Babić.

šišanje, Uskrs, frizura, frizer
foto: Printscreen

Koliko će neko para ostaviti u frizerskom salonu ili berbernici zavisi i od toga gde se lokal nalazi.

- Dobar muški frizer za osam sati može da uradi 16 do 20 muških frizura sa pranjem kose. Muško šišanje je od 700 dinara na periferiji grada, pa do 3.000 u centu Beograda. Lokal u Rakovici košta 200 evra, a u centru 2.000. Cene idu gore zbog inflacije - objašnjava Babić koji drži berbernicu, osnosno muški frizerski salon.

Prema Babićevim rečima u Evropskoj uniji su cene poprilično ujednačene, ali se tamo svaka stavka posebno naplaćuje, pranje, šišanje, feniranje, krema...

Cene frizerskih usluga u Beogradu

  • šišanje mašinicom od 500 do 1.200 dinara
  • klasično muško šišanje makazama od 800 do 2.500
  • specijalne frizure od 1.000 do 3.500 dinara
  • 700 do 3.500 košta muško feniranje
  • 800 do 4.500 dinara košta žensko šišanje
  • 800 do 4.500 dinara košta žensko feniranje

Ženski frizer Dušan Ličina priznaje da bi novac koji se izdvaja za šišanje muškaraca i žena trebalo da budu isti po utrošenom vremenu, ali se, sa druge strane, podrazumeva da žensko feniranje košta više, jer se na žene troši više kozmetike.

- Kod mene u salonu muško i žensko šišanje radimo po istoj ceni i ono košta 2.200 dinara, a feniranje se plaća odvojeno i košta od 800 do 1.300 zavisno od toga kakvu frizuru hoćete i od upotrebe preparata za negu kose. Kod žena je feniranje skuplje, jer se koriste maske i ostali stajling preparati u obliku ampula koje muškarci ne koriste - kaže Ličina.

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja