MARIJA NIJE ŽELELA DA RIZIKUJE, VEĆ DA IMA POSAO NA DUŽE: Uložila je u svoj talenat, sada prodaje širom Evrope i ODLIČNO zarađuje
Foto: Privatna arhiva

originalno

MARIJA NIJE ŽELELA DA RIZIKUJE, VEĆ DA IMA POSAO NA DUŽE: Uložila je u svoj talenat, sada prodaje širom Evrope i ODLIČNO zarađuje

Moj biznis -

U Pančevu, gradu na obali reke Tamiš, živi Marija Stanojlović, žena čije ruke oživljavaju glinu. Sa završenom srednjom umetničkom školom i diplomom Fakulteta primenjene umetnosti - odsek keramika, kročila je u svet umetnosti sa velikom strašću i posvećenošću. Ona danas ima svoj Atelje za izradu keramike i afirmaciju starih zanata.

Kako i sama ističe, nije mnogo lutala, te je oduvek znala čime želi da se bavi u životu.

- Odlučila sam da plasiram proizvode drugačije od ostalih. Počela sam da radim primenjene stvari, poput šolja, magneta, proizvodnje suvenira. Najviše sam radila za Italijane, Crnogorce, Hrvate... - počinje Marija.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Kako je vreme odmicalo, polako je širila svoju ponudu, ali i tržište na koje je svoje proizvode slala, što je na kraju iznosilo preko 50 predmeta. Njeni posebni proizvodi ukrašavali su mnoge domove i čuvali uspomene sa divnih putovanja, te su ljudi postali zaljubljenici u njeno stvaralaštvo.

- Prvo sam napravila nekoliko proizvoda i kako je vremenom posao počeo da se razvija, u ponudi ih je bolo sve više, čak 50 različitih proizvoda koji su bili prilagođeni tržištu, kao što su, recimo, morski motivi za Istru- nastavlja ona.

Ono što posebno naglašava jeste da nije želela da rizikuje, već da ide na sigurno i tako sebi obezbedi posao koji će trajati.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

- U početku sam sama nalazila tržište, a sada oni traže mene. Međutim, mi nemamo dovoljno kapaciteta koji bi mogli da isprate svu potražnju, zato gledamo da se ograničimo na realne mogućnosti. Najviše sam želela da pravim proizvode za koje sam znala da ću sigurno da ih prodam, a da ne budu ni skupi - priča Marija.

Posebno je želela da istakne da koristi kvalitetne boje iz inostranstva, koje nabavlja čak i iz Amerike, što predstavlja dobitnu kombinaciju uz iskustvo, a daju veoma upečatljiv efekat. Međutim, svi materijali dosta koštaju, a same peći se kreću od 2.000 evra, pa sve do 7.000.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Marija ima još dve-tri pomoćne radnice, koje su uključene u proces stvaranja ovih neverovatnih ukrasa. Takođe, njeni unikatni radovi mogu da se vide i u pojedinim manastirima, ali i na izložbama, koje, kako kaže, voli da radi za svoju dušu.

Cene Marijinih proizvoda imaju širok dijapazon, a sve zavisi od predmeta za koji ste se odlučili da kupite.

- Magneti se prodaju za 250 dinara, pepeljare za 400, šolje za 1.000 dinara, a velike mozaičke skulpture koje pravim kreću se od 20, pa sve do 500. Mislim da je ključ našeg opstanka što nismo preskupi - objašnjava umetnica.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Isto tako, govori kako joj je ovaj posao jedini izvor prihoda, ali da može veoma dobro da živi od toga.

- Ova delatnost se svrstava pod starim zanatima, pa imamo i dodatne olakšice, tako da može veoma dobro da se živi od ovoga - kaže Marija.

U budućnosti planira potencijalno povlačenje iz ovako široke proizvodnje, ali i promenu stila rada, kako bi izašla iz kruga zasićenja.

- Razmišljam da promenim stil, jer imam zasićenje od ovoga. Smanjila bih obim, posvetila bih se pravljenju zahtevnijih, ali isplativijih proizvoda na duže staze. Baziraću se više na neki umetnički opus - zaključuje umetnica Marija.

Prema njenim rečima, nagrade nije primala, ali jeste mnogo puta subvencije od države za žensko preduzetništvo i stare zanate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track