SVOJE OBAVEZE DOMAĆICE USPELE I DA UNOVČE: Žene iz Bele Crkve se dosetile kako da zarade, kupci sve više ODUŠEVLJENI
Foto: Profimedia

snalaze se

SVOJE OBAVEZE DOMAĆICE USPELE I DA UNOVČE: Žene iz Bele Crkve se dosetile kako da zarade, kupci sve više ODUŠEVLJENI

Moj biznis -

Radno vreme za žene na selu ne postoji. Priliku za ekonomsku nezavisnost i unovčavanje svog rada neke od njih videle su u udruživanju i zajedničkom plasiranju proizvoda na tržište.

Potreba za hranom iz seoske bašte sve je veća i do nje je sve teže doći. Upravo u tome je grupa žena iz Bele Crkve kod Krupnja videla svoju priliku. Sve poslove koje su radile, a koji su se podrazumevali kao njihova obaveza, sada i naplaćuju.

paradajz, bašta, devojčica
foto: Profimedia

- Postoje žene koje rade i u štali i na njivi svakodnevno i imaju malu decu i jako je teško balansirati između svega toga, a ne biti plaćen. Mi ove stvari radimo svakodnevno, a kada možemo da ih unovčimo to nam puno znači - kaže Jelena Rakić iz Bele Crkve.

Za većinu žena na selu podela poslova ne postoji. Osim što su domaćice, sa muškim članovima domaćinstva rade sve. A često nemaju nikakvu nadoknadu.

- U početku proizvodila sam za potrebe svog domaćinstva, viškove koji su preostajali delila sam rodbini i prijateljima. Međutim, danas zahvaljujući našem udruženju, shvatila sam da moji proizvodi, kao i proizvodi drugih žena na tržištu vrede dosta - navodi Branka Ranković iz Bele Crkve.

PRODAJA KRENULA PROŠLE GODINE

Proizvode iz špajza, vredne Rađevke prodaju od prošle godine. Trenutno ih je četiri, a kupci su uglavnom njihovi poznanici iz gradskog područja.

- Ta saradnja je važna na obostranu korist. Kupci su sigurni da dobijaju zdravu i kvalitetnu hranu, a mi dobijamo ekonomsku korist i potvrdu da je naš rad vrednovan i time nas motivišu da ostanemo i radimo na selu - smatra Aleksandra Sekulić, iz Bele Crkve.

Povrće
foto: Shutterstock

Obaveze u domaćinstvu žene na selu često sprečavaju da rade na drugom mestu. Većina njih, kaže, da se u grad se ne bi selila kada bi tu gde žive imale priliku da pokažu svoje umeće i da za to budu vrednovane.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track