KADA NIJE IMAO GDE BEBI DA KUPI MESO, ANDREJ POKRENUO SOPSTVENI BIZNIS: Sada i drugima pomaže da se zdravo hrane, usput zarađuje
Kada je pre godinu dana Andrej Kravčuk počinjao svoj biznis imao je na pameti rešavanje samo dva problema. Prvo, želeo je da omogući ljudima sa sela da pronađu pouzdane kupce za svoje proizvode i da istovremeno pruži ljudima iz grada pouzdanog dobavljača sa sela. On je ispred sebe postavio cilj, a onda oformio tim i stvorio internet platformu, a zamisao mu je bila da tradicionalnei kvalitetne proizvode sa sela učini dostupnim ljudima koji žive širom Beograda.
Ideju da krene da se bavi ovom vrstom posla je dobio kada mu se rodio sin.
- Pošto smo tada kupovali organsku piletinu da bismo svoje dete zaštitili od štetnih materija, javila se i pomisao da tome lično doprinesem. U marketima koji prodaju organsku hranu sam uvideo problem, jer smo pileće meso uvek dobijali zamrznuto, što nam je stvaralo problem sa tranžiranjem, te smo hteli da pronađemo pouzdanog dobavljača mesa – započeo je Andrej priču za Kurir.
U tome su uspeli kada su sa jednom ženom koja je meso proizvodila na svom domaćinstvu sklopili dogovor o snabdevanju. Posle nekoliko godina rodila im se i ćerka, ali onda nastaje novi problem, jer žena koja im je gajila piliće odlučuje da prestane da se bavi tim poslom:
- Morali smo da tražimo novo rešenje – kaže on.
U međuvremenu Andrej je upoznao Voju Marjanovića iz Preljine kod Čačka, koji je na svojoj maloj farmi uzgajao svinje, ali bez upotrebe lekova i antibiotika. Pošto je Voja imao problem sa bakterijom koja je stvarala porbleme dijareje kod svojih grla, Andrej mu je pomogao da uz probiotike problem i reši, i tu kreće njihova saradnja.
Andreju je klikunula odlična ideja, a pored svoje porodice mislio je i na druge, te je smislio da pokrene platformu pod imenom “Meat your farmer“ i otpočne saradnju sa gazdinstvom Marjanović. Zajedničkim snagama počeli su da proizvode sa farme plasiraju put Beograda.
Način rada
S obzirom da je tradicionalna proizvodnja zahtevnija od proizvodnje na veliko, Andrej nam objašnjava čitav proces i pokušava da dočara važnost jednog ovakvog projekta:
- U sve ovo sam ušao ne razmišljajući o sopstvenoj novčanoj dobiti, ali sam siguran da će je vremenom biti što više. Proizvodnja mesa nije nimalo lak zadatak, a još više kada znate koliko obaveza imate oko domaćih životinja.
On naglašava da je higijena u svemu jako bitna stavka te da mora biti na veoma visokom nivou prilikom klanja i pripreme mesa.
- Da bi proizvod došao do kupca, mora da prođe nekoliko meseci od naručivanja. Naša ideja nije da neko od nas poručuje proizvode na veliko jer prosto nemaju svi tu mogućnost da previše mesa drže u svojim malim zamrzivačima širom grada. Želimo da kvalitetan i proveren proizvod dopremimo mnogima, ali da pritom sve koji od nas kupuju edukujemo da je proces više nego zahtevan i da ne očekuju da će dobiti “bilo šta“, već isključivo hranu za koju znaju da je u potpunosti zdrava i da je bez griže savesti mogu davati svim članovima svoje porodice a isto tako i preporučiti prijateljima, kolegama… - objašnjava nam Andrejj.
Ako žele da zadovolje vrhunski kvalitet, na njihove proizvode mora malo da se sačeka. Andrej napominje da pored mesa farma u ponudi ima i kokošija jaja. Živina je slobodna da šeta kuda poželi po gazdinstvu te se samim tim kvalitet njihovih proizvoda značajno povećava.
Isporuku vrše sami
Robu Kravčuk isporučuje zajedno sa svojim četvoročlanim timom i svako naručenu pošiljku dobija isključivo na kućnom pragu, čime se izbegava skladištenje i njeno potencijalno kvarenje. Pošto je nakon ovih gotovo godinu dana od nastanka platforme Beograd jedina ciljna grupa, Andrej navodi da je sada vrema za širenje tržišta.
- Razgovorali smo sa ljudima iz Novog Sada, ali i sa još nekim farmama o širenju biznisa, međutim, nijedna od tih promena ne sme da se desi prebrzo jer ne želimo da svoj kvalitet ugrozimo tako što nećemo moći da imamo potpunu kontrolu nad celim procesom proizvodnje. Želimo da kroz ovaj projekat pomognemo farmerima koji su spremni da se bave ovim vidom stočarstva, ali da samim tim i sve mušterije dobiju proizvod o čijem poreklu ne moraju dodatno mozgati. Kvalitet je na prvom mestu – dodaje Andrej za Kurir.
On naglašava da postoje i tri posebna uslova za sve koji bi želeli da budu deo ovog projekta:
- Da bismo rešili izazov poverenja, sva poljoprivredna gazdinstva moraju da urade tri stvari: sertifikaciju, da koriste inovativne probiotike i da imaju “lajv strim“ kamere, a kupci će im mesečno plaćati uslugu gajenja životinje.
BRAŠNO 45, PAŠTETA 35, PRAŠAK ZA VEŠ 800, A FRITEZA 4.500 DINARA! Cene u popularnom ruskom marketu: Evo šta sve možete kupiti za 1.000 dinara! (FOTO)