DRVA, UGALJ, PELET, STRUJA ILI GAS? Ovo je detaljna računica koliko će nas ove zime koštati grejanje! Zna se tačno u dinar
Foto: Shutterstock, RINA, Instagram

Agencije za energetiku sračunala

DRVA, UGALJ, PELET, STRUJA ILI GAS? Ovo je detaljna računica koliko će nas ove zime koštati grejanje! Zna se tačno u dinar

Novčanik -

Najniže troškove grejanja u Srbiji u ovoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem drva, saopštila je nedavno Agencija za energetiku.

Oni su precizirači da se ovo odnosi na područja Srbije u kojima se drvo može nabaviti po nižim cenama, na primer 6.790 dinara po metru kvadratnom, i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća.

Naime, Agencija je računicu radila za prosečno izolovan stan od 60 metara kvadratnih za grejanje na temparuturu od 20 stepeni u toku 16 sati dnevno, 180 dana u grejnoj sezoni.

drva
foto: Kurir TV

- Značajno veće troškove (92.500 dinara) će imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 9.500 dinara po kubiku) i imaju peći niže efikasnosti. Nešto niži troškovi od 84.600 dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo - saopštili su iz Agencije i dodali:

pelet
foto: Shutterstock

- Grejanje korišćenjem prirodnog gasa će i ove grejne sezone biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja jer će iznositi 59.500 dinara, što je za samo 3.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta.

Ističu i da se troškovi grejanja na ugalj nisu promenili u odnosu na prethodnu grejnu sezonu i biće od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

- Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

- Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, domaćinstva moraju izdvojiti oko 200.000 dinara za električnu energiju, 173.000 dinara za lož ulje i 156.000 dinara za propan butan gas.

struja, strujomer
foto: Shuttertsock

- U odnosu na prethodnu godinu cena uglja nije promenjena, dok su cene ogrevnog drveta manje za oko 11 odsto i peleta su manje za 12 odsto. Cena propan butan gasa je manja za sedam odsto, kao i cena lož ulja koja je smanjena za osam odsto. Cena prirodnog gasa za domaćinstva je povećana za 31 odsto, dok je grejanje na struju skuplje za oko 27 odsto.

Podsetimo, nedavno je ekonomista Aleksandar Stevanović rekao za Kurir da se za razliku od prethodne sezone ove godine tržište vratilo u normalu.

- Centralno grejanje bilo i ostalo najbolje, ne nužno najjeftinije, ali kada se uračuna rad oko loženja/premeštanja/cepanja čvrstih goriva onda je svakako lepša varijanta. Na drugom mestu su čvrsta goriva uključujući pelet. Kada se doda i inflacija skoro su prepolovljene realne cene. Grejanje na struju je isplativo ukoliko se akumulira noću i ne ulazi u crveno. U suprotnom to je put u velike troškove - kazao je Stevanović i dodao:

- Toplotne pumpe su rešenje budućnosti za individualno grejanje. Jedino je problem kod njih što traže početnu investiciju. Što se tiče mazuta i lož ulja dosta je skuplje od drugih opcija, dok je gas takođe odličan izbor. Sve u svemu nakon što se nismo smrzli zbog rata, nastavlja se po starom, razlike u cenama nisu velike, posebno ko je kupovao letos čvrsta goriva.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:47

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track