PROIZVEDENO U SRBIJI, A MNOGO JEFTINIJE U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Ovaj srpski slatkiš kod komšija se pazari za duplo manje para!
Foto: Shutterstock

dok narod kupuje i oni će dizati marže

PROIZVEDENO U SRBIJI, A MNOGO JEFTINIJE U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Ovaj srpski slatkiš kod komšija se pazari za duplo manje para!

Novčanik -

Kesica omiljenog slatkiša proizvedenog u Srbiji u našim radnjama pazari se po gotovo duplo višim cenama nego u Severnoj Makedoniji! Tako "Medeno srce" kod komšija na akciji košta na akciji svega 80 dinara, dok mu u našim marketima cena za istu gramažu dostiže i 160 dinara!

Kako je na svojoj Fejsbuk stranici objavilo Udruženje potrošača Efektiva, u Makedoniji inače košta 100 dinara, što je opet prilično skuplje nego na srpskim rafovima.

- Domaće marže su užasno visoke većina proizvodjača su na ivici opstanka, ali trgovci kolju sa maržama svi, i jedni od drugih prepisuju cene, šalju zaposlene u konkurenske firme da gledaju cene da ne pogreše, da ne stave nešto niže nego što bi trebalo... - napisao je jedan od njihovih pratilaca.

Sledeći je konstatovao da dok narod kupuje i oni će dizati marže.

- Svi možemo bez letovanja, zimovanja, da nosimo stare patike, da kupimo polovnu veš mašinu, da ne idemo u restorane, ali deca i mi ne možemo bez hrane, lekova, grejanja i prevoza do posla (goriva) zato udaraju po onome što znaju bez čega se ne može - navela je jedna korisnica.

Efektiva FB
foto: Efektiva FB

Sledeći je ocenio da trgovinski lanci imaju armiju menadžera koji procenjuju gde koliko novca mogu uzeti maimalno za određenu za robu:

- U Severnoj Makedoniji mogu toliko da uzmu i to je to.Ostaje im žaljenje što ne mogu uzeti kao i ovde.

Vesna Perinčić iz Unije potrošača nedavno je za Kurir televiziju rekla da je najbolji način osim konkurencije, da potrošači bojkotuju određene proizvode da idu na mesta gde su one razumnije.

- Trgovci često naduvavaju taj cenovni mehur, odnosno preteraju sa maržama, ali treba da budu u nivou koji potrošači mogi da isprate - rekla je ona.

Efektiva FB
foto: Efektiva FB

Neki od korisnika su pozvali udruženje da organizuje peticiju za ograničenje trgovačke marže, dok su drugi konstatovali da je trgovcima promet u strmoglavom padu, gotovo 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ali im je i dalje lakše da to peglaju kroz veće marže osnovnih proizvoda nego da snize cene. Međutim, nadaju se da će se opametiti.

- Super ionako ga nisam kupio već par godina, neka ide i do 300, otkad je otišlo iznad 100 dinara, ne kupujem ga. Za par komada da dam 160 dinara, bez toga se može živeti, dok god su ljudi majmuni i kupuju dotle će biti cena takva - ogorčen je sledeći.

Većina se saglasila da su cene naših proizvoda u zemljama u okruženju ne samo povoljnije, već u nekim slučajevima i drastično jeftinije. Među namirnicama koja se često pominje je i suncokretovo ulje, koje primera radi, u Crnoj Gori staje 1,14 evra ili oko 134 dinara, dok u trgovinskim lancima u Srbiji ne može da se pazari ispod 160.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track