KONAČNO PALE CENE STANOVA NA OVOJ BEOGRADSKOJ OPŠTINI! Kvadrat se može naći već od 600 evra: Objavljene nove cene
Foto: Shutterstock, Ilustracija

PONUDA ZA MLADE

KONAČNO PALE CENE STANOVA NA OVOJ BEOGRADSKOJ OPŠTINI! Kvadrat se može naći već od 600 evra: Objavljene nove cene

Nekretnine -

Tržište nekretnina u Srbiji se konačno stabilizovalo u odnosu na prethodne dve godine. S obzirom na to da su cene kvadrata najviše pale na opštini Palilula - za 7,7 odsto, na ovoj opštini se može naći stan po ceni od oko 600 evra po kvadratu, kaže za Kurir Mirjana Nedeljković, head prodaje za market na oglasniku Sasomange.

Pronalazak povoljnog stana u današnje vreme može da predstavlja pravi poduhvat.

- Ponuda na našem portalu je vrlo raznolika i cenovni rang prvenstveno zavisi od grada u kom se nekretnina traži. Ukoliko izaberemo kao lokaciju našu prestonicu ili Novi Sad, koji se u stopu prate, potrebno je izdvojimo malo veću sumu novca, dok je u ostatku Srbije situacija malo povoljnija. U Beogradu se cene kvadrata kreću od 1.700 do 7.000 evra, u zavisnosti od lokacije i kvaliteta gradnje. I dalje je Novi Beograd jedna od najatraktivnijih lokacija, s obzirom na to da je tu koncentrisan najveći deo poslovnih aktivnosti. Vračar, jedna od omiljenijih gradskih opština, takođe je u samom vrhu, zbog sve manjeg broja slobodnih parcela za gradnju - navodi Nedeljkovićeva i dodaje da se ne sme izostaviti ni desna obala reka, odnosno Beograd na vodi i Dorćol.

Mirjana Nedeljković
foto: Sasomange

Dom pored reke

Prema njenim rečima, život u neposrednoj blizini reke je san gotovo svakoga ko izabere Beograd kao prebivalište:

- U Novom Sadu je neznatno niža cena kvadrata, mada prati Beograd u stopu. Gradsko jezgro ni tu ne gubi na svojoj atraktivnosti, ali se i Novi Sad polako spušta na reku, pa se sve više pominju veliki projekti na obali Dunava. Petrovaradin i Mišeluk su se nametnuli kao lokaliteti vredni pažnje zbog svoje blizine gradskom jezgru i tu se beleži veliki broj novih i tekućih projekata. Što se tiče sve popularnijih nekretnina na planinama, cene po metru kvadratnom se na Zlatiboru i Divčibarama kreću od 1.600 do 3.000 evra.

Stanovi, Sasomange
foto: Sasomange.rs

- Pojedine lokacije zabeležile su i poskupljenje, no, generalna ocena jeste da se tržište nekretnina u odnosu na prethodne dve godine stabilizovalo. Ipak, lokacije u Beogradu, nešto dalje od centra i manje popularne, kriju vrlo pristupačne nekretnine. Tako je, na primer, u Mirijevu moguće naći sasvim pristojnu garsonjeru po ceni od 29.000 evra. Mirijevo, inače, spada u kategoriju lokacija s nižom cenom kvadrata. Najveći pad cene kvadrata u ovoj godini zabeležen je na Paliluli i iznosio je 7,7 odsto. Jednosoban stan na Paliluli može se pronaći i za 70.000 evra, ali je ta cena najčešće uslovljena lokacijom, s obzirom na to da se opština Palilula prostire na levu i desnu obalu Dunava - objašnjava naša sagovornica.

Dodaje i da se prema dosadašnjim zapažanjima najviše stanova prodaje u opsegu od 40 do 70 kvadrata.

1 / 5 Foto: Sasomange.rs

- Većina stanova je u očuvanom stanju i podobnom za dalji život, ali se novi kupci uglavnom opredeljuju za renoviranje i modifikovanje kupljenih stanova. Kao što je poznato, država je odobrila subvencije za mlade koji žele da započnu zajednički život i kupe sebi novi dom na selu. Takođe i većina banaka podržava mlade prilikom kupovine nekretnine kroz povoljnije kamate za stambene kredite i druge povoljnije kreditne proizvode.

Život u centru

Međutim, činjenica je da ko želi da pronađe malo povoljniju nekretninu u Beogradu, moraće da odabere lokacije koje su dalje od centra.

Stanovi u Beogradu do 70.000 evra

- Najjeftiniji kvadrati su u Padinskoj skeli, Borči, Krnjači i Karaburmi, ali dobro mogu da prođu i oni koji bi da žive u Mirijevu, pa i u nekim delovima Zvezdare. Kao deo grada s najjeftinijim kvadratom možemo da izdvojimo Padinsku skelu, gde cena kvadrata kreće i za manje od 600 evra. Ukoliko se ipak neko odluči za luksuznije delove grada i želi da izdvoji veću svotu novca, onda svakako ima daleko veći izbor. Kao lokacije možemo da izdvojimo Vest 65, Beograd na vodi, A blok, K distrikt. Za ove lokacije su cene kvadrata daleko veće nego u ostatku grada i kao najveću cenu kvadrata možemo da izdvojimo stanove u Beogradu na vodi, gde je zabeležena i prodaja stana od 139 kvadrata po ceni od 9.495 evra po kvadratu - naglašava Nedeljkovićeva i dodaje:

1 / 5 Foto: Sasomange.rs

Mirjana Nedeljković

Rastu cene kvadrata u ostatku Srbije

- U odnosu na cene nekretnina u Beogradu i Novom Sadu, ostatak Srbije ima povoljniju sliku, ali se svakako i tu beleži porast cene po kvadratu. Novi projekti novogradnje registrovani su i u Kragujevcu i Nišu, kao i na planinama (Zlatibor, Kopaonik, Divčibare). Vrnjačka Banja, Srebrno jezero i Sokobanja su takođe atraktivne lokacije za domaće i strane investitore - kaže Nedeljkovićeva.

1 / 5 Foto: Sasomange.rs

- Zbog urbanijeg načina života sve više mladih se opredeljuje za život u centru grada kako bi bili što bliži svim svojim dnevnim obavezama. Ono što mlade zanima su uglavnom nekretnine u Starom gradu i Vračaru, eventualno deo Savskog venca, ili negde uz reku, recimo, Beograd na vodi. Sa sve većim brojem zaposlenih u IT sektoru i visinom njihovih primanja mladi se sve više odlučuju za kupovinu stanova u novogradnji, jer tu kao dodatni benefit vide povraćaj PDV ukoliko im je to prva kupovina nekretnine.

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track