KUĆA 160 KVADRATA NA PLANINI MOŽE DA SE TRAMPI ZA STAN U BEOGRADU! Kvadrat na Fruškoj gori već od 400 evra, ovo je detaljni spisak
Foto: Shutterstock, Ilustracija

VIKENDICE NA CENI

KUĆA 160 KVADRATA NA PLANINI MOŽE DA SE TRAMPI ZA STAN U BEOGRADU! Kvadrat na Fruškoj gori već od 400 evra, ovo je detaljni spisak

Nekretnine -

Za vikendicama na Fruškoj gori i okolini vlada veliko interesovanje, a cena kvadrata kreće se od 400 pa do 1.200 evra u proseku. Ima dana kada je ponuda bogata, ali bez obzira na cenu, treba voditi računa jer vikendice na ovoj lokaciji brzo planu. Ako spadate u ljubitelje ove lokacije, savet je da budete uporni i da redovno pratiti oglase na portalu Sasomange.rs, napominje za Kurir Milica Petrović, oglasni savetnik za Real Estate na ovom portalu.

Kupci su mahom više zainteresovani za placeve i vikendice bliže Novom Sadu, jer većina potencijalnih kupaca zapravo i jesu Novosađani.

- Trenutno je u ponudi sajta nekoliko kuća na teritoriji Fruške gore. Kad se pojave kuće i vikendice u neposrednoj blizini nacionalnog parka, cene srazmerno lokaciji skaču. U poslednjih nekoliko godina sve su popularnije i Divčibare, a cene su vrlo različite, zavisno od kvadrature, opremljenosti. Takođe, karakteristično i za ovu planinu jeste da se sve što se oglasi, brzo i proda, a cene se kreću od 400 do 1.400 evra po kvadratu. Trenutno su u ponudi dve kuće na ovom mestu od 99.000 evra i od 160.000 evra - navodi Petrovićeva i dodaje da je ova lokacija odlična za investiranje.

Fleksibilni prodavci

Cene su šarolike. Na jugu Srbije, na Staroj planini, renovirana vikendica od 46 kvadrata u selu na 25 kilometara od Pirota košta 7.000 evra, dok kuća od 112 kvadrata na Babinom zubu, koja je od skijaške staze udaljena dva kilometra, može da se kupi za 24.000 evra.

- Prodavci su vrlo fleksibilni, pa tako kuća površine 160 kvadrata može i da se trampi za stan u Beogradu ili Novom Sadu. Slični dogovori mogući su i ako razmišljate o nekretnini na planini Goč, koja zbog blizine Vrnjačke Banje može da bude odlična lokacija i za letnji i za zimski odmor. Većina vlasnika nudi kao opciju zamenu za manje nekretnine u većim gradovima. Ipak, ako ste keš kupac, vikendicu od 40 kvm na placu od četiri ara u blizini Vrnjačke Banje možete kupiti za 26.000 evra. Nešto veći objekat od 70 kvadrata, na dva nivoa i placu od 500 kvm koštaće vas 32.000 evra - objašnjava sagovornica. Ističe da su kupci najčešće zainteresovani za objekte koji se nalaze na periferiji većih gradova.

kuća, prodaja kuća, nekretnine, vikendica, kuća na prodaju, oglas, kuća u Srbiji
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Ljudi su željni mirnijeg života, ali opet dovoljno blizu svog doma, jer nemaju mnogo vremena za češće odlaske na dalje lokacije. Najviše zbog toga i ova potreba da se kuća pazari i iznajmi u blizini, to jest na udaljenosti od najviše nekoliko desetina kilometara. U Beogradu mnoštvo popularnih kuća se nalazi u okolini Avale, na Trešnji, svakako tu je i Grocka na Dunavu, a opština Barajevo je lokacija s nekim od najtraženijih vikendica.

Cene vikendica po lokacijama

Okolina Novog Sada i cela Fruška gora su lokacije s veoma popularnim vikendicama, za kojima je potražnja ogromna već godinama, a tokom sezone, koja traje od proleća do jeseni, gotovo je nemoguće pronaći slobodnu - napominje Petrovićeva.

Potražnja diže cenu

Naglašava da potražnja utiče i na cenu, te samim tim vikendice u okolini Beograda i Novog Sada prednjače s cenama.

kuća, prodaja kuća, nekretnine, vikendica, kuća na prodaju, oglas, kuća u Srbiji, seosko domaćinstvo, kuća na selu
foto: Shutterstock, Ilustracija

Skočile cene rente

Po noćenju 500 evra

Što se cena najma tiče, cene vikendica su šarolike, ponuda je takva da se može pronaći idealan objekat za svačiji džep.

- Ono što je primetno jeste da je sama ponuda u ekspanziji u prethodnih nekoliko godina i da se na tržištu svake godine pojavljuju kuće koje zaista izgledaju kao da se nalaze na nekoj od svetskih destinacija, sa luks opremom, bazenom, sportskim terenima i drugim sadržajima, za one s najvećim zahtevima. Svakako je kao i u drugim sektorima primećen blagi porast cena najma vikendica u odnosu na prošlu godinu i one se razlikuju u zavisnosti od kvaliteta samog smeštaja i lokacije.

kuća, prodaja kuća, nekretnine, vikendica, kuća na prodaju, oglas, kuća u Srbiji, seosko domaćinstvo, kuća na selu
foto: Shutterstock, Ilustracija

Tako se najjeftinije noćenje u vikendicama plaća 20 do 30 evra, dok s druge strane jedno noćenje u nekoj od luksuznih vila košta i više stotina evra. Trenutno najskuplja vikendica je 500 evra po noćenju i za takve kuće je teško naći slobodan datum. Lokacije najskupljih kuća su uglavnom u okolini Beograda i Novog Sada i često se koriste i za korporativne događaje, zbog čega je, između ostalog, i cena tolika - kaže Petrovićeva.

- Iako je zabeležen pad broja prodaja vikendica, i to za 30 odsto kada se posmatra period prvog polugodišta ove godine u odnosu na prošlu, cene kako minimalne tako i one maksimalno ostvarene ne beleže neki znatan pad, naprotiv, u pojedinim opštinama beleže rast. U Inđiji je najjeftinija vikendica koštala 1.500, a prodata je u doba korone, dok je ove godine minimalna cena skočila na 7.000 evra. Najskuplje kuće za odmor u Inđiji su prošle godine dostizale cenu od 200.000, dok u prvom polugodištu ove godine najskuplja nije prelazila sumu od 130.000 evra - navodi sagovornica i dodaje da je u poslednje tri godine 500 vikendica prodato u Inđiji.

Odmah iza Inđije ove godine je Irig sa prodatih 28 vikendica, a cene su bile od 2.000 do 123.600 evra:

Vrtoglave cene

Prednjači selo Rogača, gde je Novak kupio plac

Beograd, Grocka, Barajevo, Surčin u okolini Beograda, kao i Kosmaj, lokacije su koje prednjače s cenom kuća.

- Na Kosmaju već nekoliko godina imamo trend zidanja čitavih kompleksa luks vikendica zatvorenog tipa, koje dostižu vrtoglave cene za tu lokaciju. U ovom slučaju selo Rogača prednjači, naročito od kada je i naš teniser Novak Đoković kupio plac tu. U okolini Novog Sada najskuplje lokacije su Sremska Kamenica i sva sela podno Fruške gore - Banstol, Čortanovci su već godinama, i pre korone, bili veoma traženi i kada je u pitanju prodaja placeva za gradnju i prodaja samih kuća - navodi Petrovićeva.

- Novi Sad je sledeći sa 21 prodatom vikendicom, a cene su od 12.500 do 130.000 evra. Kad se posmatra prošla godina, Novi Sad je bio na petom mestu po broju prodatih kuća za odmor, a najjeftinija je koštala 5.000 evra, dok je najskuplja plaćena vrtoglavih 410.000 evra.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

01:50

CENE VIKENDICA SKOČILE ZA 100 ODSTO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja