PRODAJE SE KUĆA NA SELU S OKUĆNICOM I VELIKIM PLACEM ZA 4.000 EVRA! Na ovim mestima su vikendice najjeftinije: Ovo su cene (FOTO)
Foto: Shutterstock, Ilustracija

PALE CENE

PRODAJE SE KUĆA NA SELU S OKUĆNICOM I VELIKIM PLACEM ZA 4.000 EVRA! Na ovim mestima su vikendice najjeftinije: Ovo su cene (FOTO)

Nekretnine -

Cene vikendica i kuća u ruralnim sredinama naše zemlje kreću se od 4.000 do čak nekoliko stotina hiljada evra, koliko iznose luks gradnje s placem i bazenom u blizini Beograda i Novog Sada, kaže za Kurir Katarina Kuzmanović, head of real estate na Sasomange.rs.

Ipak, potražnja za nekretninama je zimi uvek slabija u odnosu na period od proleća do jeseni.

- Od ovoga jedino može da odstupi eventualno prodaja apartmana i kuća/vikendica na planinama, odnosno u zimskim turističkim mestima. U ovom periodu, ili neposredno pred početak zimske sezone, aktiviraju se ljubitelji zimskih sportova koji žele da kupe svoju nekretninu na nekoj od planina - Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Divčibarama - i za te lokacije i nekretnine možemo reći da potražnje ima i u ovom periodu. Svi ostali nekako uvek većinom čekaju lepše vreme i prolećne dane i tada kreću u potragu za vikendicama - rekla je Kuzmanovićeva.

Dobra ponuda

Ona podseća i da smo za vreme korone imali "pravi bum na tržištu kupoprodaje kuća, vikendica i placeva, koji je lagano počeo da usporava krajem 2020, nakon čega smo ušli u period stagnacije".

Sasomange, Katarina Kuzmanović
foto: Kurir

- Prethodna godina je protekla u istom ritmu, gde je ponuda vikendica na Sasomange oglasniku bila dosta dobra, a potražnja standardna, naravno uslovljena sezonom. Svakako je popularnost kuća znatno veća nego u periodu pre korone. Možemo reći da smo ušli u neki normalan ritam ponude i potražnje i da će se takav trend nastaviti i tokom ove godine. Što se tiče cena, minimalno treba izdvojiti 4.000 evra za kuće u ruralnim delovima Srbije, što je trenutno najjeftinija ponuda na portalu Sasomange. Možemo reći da su kuće na istoku i jugu Srbije, u selima, najjeftinije, a za taj novac dobijate uglavnom stariju kuću sa okućnicom, nekada i pomoćnim objektima i solidno velikim placem - navodi naša sagovornica i dodaje da često uz kuću u cenu budu uključeni i delovi šume ili voćnjaka.

1 / 4 Foto: Sasomange

- Gornja cenovna granica ide i do nekoliko stotina hiljada evra za kuće i vikendice u blizini Beograda i Novog Sada, koje su luks gradnje, nove, sa uređenim placem, često i bazenom, zidanim roštiljem i dodatnim sadržajima koji pružaju pun komfor i uživanje. Najskuplje lokacije na kojima možemo pronaći ovakve luks vikendice su Kosmaj, Avala, Sremska Kamenica, kao i mesta na obodu Fruške gore.

1 / 5 Foto: Sasomange

Kuzmanovićeva kaže i da su ljudi željni mirnijeg života, ali traže nekretninu dovoljno blizu svog doma, jer nemaju mnogo vremena za češće odlaske na dalje lokacije.

Najskuplje vikendice na oglasniku Sasomange

* Iznosi su u evrima

- Najviše zbog toga i ova potreba da se kuća pazari i iznajmi u blizini, odnosno na udaljenosti od najviše nekoliko desetina kilometara. Ovo su ujedno i najpopularnija mesta za kupovinu vikendica, a pored ovih lokacija u najpopularnije možemo uračunati i Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, Taru, Palić, Srebrno jezero, Perućac... Vikendice se uglavnom kupuju iz posebne želje i s razlogom da se uživa i provodi vreme s porodicom u prirodi. Ako je to povod, onda se ne gleda i ne kalkuliše kada treba kupiti, već koja to nekretnina ispunjava zahteve i zadovoljava željeno. Zato kada naiđete na pravu vikendicu, nemojte oklevati. Ponuda je šarenolika, ima svačega, ali nijedna nekretnina nema baš sve, zbog čega je često jako teško uklopiti zahteve i naći ono što tražite.

1 / 4 Foto: Sasomange

Pale cene

Kuzmanovićeva kaže da su cene vikendica bile u stagnaciji jedan solidan period, odnosno tokom cele 2022. i početkom 2023.

Najjeftinije vikendice na oglasniku Sasomange

Mesto Cena

* Iznosi su u evrima

- Međutim, u drugoj polovini prethodne godine, a u skladu sa aktuelnim dešavanjima na tržištu nekretnina i usporavanjem tržišta generalno, došlo je i do određenog pada cena kuća, vikendica i placeva na određenim lokacija. Ovo pravilo ne važi naravno svuda, ali važi za sve tipove nekretnina. Ono što je najtraženije i gde ima po nekoliko ili nekoliko desetina kupaca na jednu nekretninu, tu teško da možemo očekivati bilo kakav pad cena. Tako je i kod stanova, ali i kod vikendica - ističe naša sagovornica i nastavlja:

1 / 5 Foto: Sasomange

Velika ponuda na Sasomange

Više od 11.000 oglasa

Kuzmanovićeva kaže i da je ponuda na Sasomange portalu velika, te da trenutno ima više od 11.000 oglasa za kuće i vikendice u celoj Srbiji, od Leskovca i Vranja na jugu pa sve do Subotice i Palića na severu.

- Nekretnina ima za svačiji džep, od cene koja iznosi samo nekoliko hiljada evra pa do nekoliko stotina hiljada evra. Možemo svakako izdvojiti neke koje se nalaze na popularnijim lokacijama - blizu jezera, na planinama, kao što su na primer Vlasinsko jezero, Inđija, Čortanovci podno Fruške gore, Zlatibor.

- Najtraženija roba uvek ima svog kupca i cene ne idu dole. Međutim, kod manje poznatih i popularnih lokacija može se očekivati u narednom periodu eventualno još neka korekcija cena naniže, ali ne mislim da će to generalno biti pravilo, već će zavisiti od slučaja do slučaja, odnosno koliko se prodavcu žuri da proda ili kako kupac ispregovara spuštanje cene. Za kraj ove godine očekuje se oporavak tržišta nekretnina, tako da očekujem i stopiranje bilo kakvog daljeg pada cena nekretnina generalno.

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja