KUĆE ŠIROM SRBIJE MOGU SE KUPITI ZA MANJE OD 10.000 €: Najjeftiniji dom se može naći kod Leskovca i Vranja, a ovde je najskuplje!
Foto: Shutterstock

INVESTICIJA

KUĆE ŠIROM SRBIJE MOGU SE KUPITI ZA MANJE OD 10.000 €: Najjeftiniji dom se može naći kod Leskovca i Vranja, a ovde je najskuplje!

Nekretnine -

Ukoliko imate nešto ušteđevine, sada je možda pravo vreme da kupite nekretninu, s obzirom na to da se kuće u Srbiji mogu pazariti čak i za manje od 10.000 evra!

Kako za Kurir objašnjava Katarina Kuzmanović, head of real estate na Sasomange.rs, situacija na tržištu prodaje kuća i placeva u našoj zemlji je, posle buma tokom i malo nakon korone, u poslednjih nekoliko meseci gotovo nepromenjena.

- Tržište je u stagnaciji i ima stabilnu dinamiku, ali koja je daleko manja od onoga što smo imali pre dve godine. Kuće se mogu naći po ceni koja je manja čak i od 10.000 evra, u selima i ruralnim delovima Srbije, pa do višemilionskih suma za vile koje se nalaze u najelitnijim delovima Beograda. Placevi takođe, od nekih minimalnih 50 evra po aru za poljoprivredno zemljište u južnom delu Srbije, pa do nekoliko desetina i čak i stotina hiljada evra po aru za placeve u Beogradu, Novom Sadu, na Zlatiboru... i u ostalim poznatim turističkim centrima širom Srbije - navodi Kuzmanovićeva.

 Katarina Kuzmanović
Katarina Kuzmanovićfoto: Kurir

Solidna ponuda

Dodaje da je ponuda solidno dobra, jer je i potražnja smanjena.

- Za razliku od prošle godine, mogu se pronaći i kuće i placevi koje je ranije bilo gotovo nemoguće kupiti, što zbog cene, što zbog brzine prodaje. Ako gledamo odnose i trendove, možemo reći da su cene placeva imale manji pad u odnosu na cene kuća, naročito placeva na boljim lokacijama, jer su oni interesantni investitorima - objašnjava naša sagovornica.

potrošač, Nekretnine
foto: Sasomange, Shutterstock

Napominje da se najjeftiniji placevi i kuće mogu pazariti u selima u Srbiji koja su zabačena, naročito u istočnim i južnim delovima Srbije.

- Čak i u široj okolini većih gradova, i tu su cene niske. To su uglavnom lokacije oko Leskovca, Vranja, Bele Palanke, opštine Blace, Bora, Negotina itd. Kuće tu možete kupiti već po ceni od nekoliko hiljada evra. Te kuće jesu stare, često i po stotinak godina, takozvane blatare, i zahtevaju veća ulaganja. Što se tiče placeva, cene idu od nekih 50 evra po aru, za poljoprivredno zemljište u selima, pa do eventualno nekoliko stotina evra ukoliko se plac nalazi bliže nekom glavnom putu - ističe Kuzmanovićeva i dodaje i da placevi za gradnju isto imaju nisku cenu, te da se onda postavlja pitanje - ako ste se već odlučili za takvu vrstu investicije - da li vam se više isplati da kupite samo plac ili da kupite staru kuću i renovirate je.

potrošač, Nekretnine
foto: Sasomange

Priroda bonus

- Prednost ovakvih nekretnina je svakako što su one uglavnom okružene prirodom, šumom, nalaze se u ne mnogo naseljenim mestima i budući kupac bi imao miran život u zdravom okruženju - kaže ona.

potrošač, Nekretnine
foto: Sasomange

Navodi da su na centralnim lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, na Zlatiboru i Kopaniku najskuplji placevi i kuće.

- U glavnim gradovima gradsko jezgro je puno i vrlo je malo slobodnih površina dostupnih za gradnju, zbog čega je svaki ar "zlata vredan". Takođe, okolina Beograda gde se nalazi glavna industrijska zona, područje oko aerodroma, Pećinci, Šimanovci su delovi gde su cene placeva paprene. Ukoliko se oni nalaze uz auto-put, cene idu u nebo - ističe Kuzmanovićeva.

potrošač, Nekretnine
foto: Sasomange

Činjenice/ Najskuplje kuće i placevi

- Plac u Beogradu u Ul. Džordža Vašingtona - 7.500.000 evra

- Lokacija za veliku izgradnju na Voždovcu - 4.500.000 evra

- Luksuzna vila na Senjaku - 4.000.000 evra

- Kopaonik, Čajetinska česma, 245 ari - 3.600.000 evra

- Vila s bazenom na Dedinju - 2.800.000 evra

- Četvorosobna kuća u Popovici - 2.687.800 evra

- Velelepna vila u samom centru Zlatibora - 1.600.000 evra

potrošač, Nekretnine
foto: Sasomange

Naglašava da su kuće u Beogradu najskuplje tradicionalno na Senjaku i Dedinju i da tu cene idu i preko pet miliona evra.

- Međutim, apsolutni rekorder u prethodnim godinama bio je oglas za kuću koju su prodavali za čak 15 miliona evra. U Novom Sadu takođe gradski centar je najskuplji. Međutim, kod Novog Sada postoji i jedno specifično naselje - Sremska Kamenica, koje se vodi kao "elitno", iako je preko Dunava i relativno udaljeno od vojvođanske prestonice, a u kojem su cene među najvišima u toj opštini. Zlatibor, i naročito u poslednje vreme Kopaonik izuzetno su zanimljivi investitorima koji kupuju placeve i zidaju apartmane. Cene placeva na dobrim lokacijama, a naročito oni bliže centru su sada već retki u ponudi i, ako se i pojave, koštaju milione evra - kaže ona.

potrošač, Nekretnine
foto: Sasomange

Popularne lokacije

Kupci zainteresovani za novije kuće

Kuzmanovićeva ističe i da se trenutno, u odnosu kuća i placeva, više prodaju placevi:

- Više se gledaju novije kuće sa što manjim ulaganjem i sa što povoljnijom cenom, to je ono što se najviše traži. Dosta toga se u poslednjih nekoliko godina i prodalo, tako da je izbor ograničen, ali ih ima u ponudi. Za placeve su kupci isto tako određeni, svi žele plac da je što više u prirodi, ali da nije mnogo daleko od grada i da je, naravno, njegova cena što niža. Zbog toga su upravo i lokacije koje su najbliže Beogradu i Novom Sadu, kao što su Avala, Kosmaj, Grocka, Jakovo, Barajevo oko Beograda, kao i Fruška gora, Sremska Kamenica u okolini Novog Sada i najpopularnije. Međutim, na ovim lokacijama ar ne košta 50 evra, već nekoliko hiljada evra i imamo situacije da prodavci drže cene jer će kupac svakako naići. Na manje popularnim lokacijama, ukoliko se nekretnina ne proda duži vremenski period, cene će ići svakako nadole.

Dodaje da je ista situacija i u Nišu i Kragujevcu, te da se mnogo teže prodaju skupe kuće od skupih placeva na dobrim lokacijama:

- Isto kao i u Beogradu, Novom Sadu, na Zlatiboru i Kopaoniku, novogradnja se dobro prodaje i potražnja za placevima za gradnju od strane investitora je velika.

Činjenice/ Najjeftinije kuće i placevi

- Seosko domaćinstvo u naselju Dudulajce, ukupna površina 1,2 h, kuća 36 m2 - 8.000 evra

- Vikendica u okolini Leskovca bruto površine 42 m2 - 8.500 evra

- Parcela u Kušiljevu, pogodna za plac - 50 evra po aru

- Poljoprivredno zemljište i šuma u selu Ćelije - 2.500 evra

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track