SAŠA SE ZBOG STANARKE HVATA ZA GLAVU! Ne može da je iseli već GODINU I PO dana, postavila mu SUMANUT USLOV da izađe iz kuće
Foto: Shutterstock, Ilustracija

ko je kome dužan?

SAŠA SE ZBOG STANARKE HVATA ZA GLAVU! Ne može da je iseli već GODINU I PO dana, postavila mu SUMANUT USLOV da izađe iz kuće

Nekretnine -

Gost Airbnb-a nazvan „stanar iz pakla“ nalazi se u luksuznoj kući za goste više od godinu i po dana i odbija da ode, osim ako joj vlasnik kuće ne plati naknadu za preseljenje od 100.000 dolara!

Elizabet Hiršhorn je, naime, na duže iznajmila gostinsku kuću Saše Jovanovića u Brentvudu, još u septembru 2021. na šest meseci po ceni od 105 dolara po noći, sa naknadama koje su dovele do 20.793 dolara, prema sudskim dokumentima.

Njen boravak na Airbnb-u završio se u aprilu 2022. i Hiršhorn od tada tamo živi bez kirije. Sudija je presudio da prema gradskoj uredbi o stabilizaciji zakupnine, Jovanović nema zakonskog osnova da je iseli iz stana i da će morati da joj plati naknadu za preseljenje.

zakupac iz pakla
foto: Instagram/nypost

U mejlu Jovanovićevom advokatu do kojeg je došao Los Anđeles tajms, advokat Hiršomove, Amanda Sjuard tvrdi da je „100.000 dolara Jovanovićev najjeftiniji način da se izvuče iz celog iskušenja“.

- To je dom zakupca sve dok stanodavac ne dobije presudu - kaže ona..

Ona takođe tvrde da stanarka ne bi trebalo da plaća kiriju - već bi joj trebalo vratiti 20.793 dolara - jer grad nikada nije odobrio smeštaj u kuću za goste, a i tuš je izgrađen bez dozvole.

- Gazda je prekršio zakon i pokušao da zaradi novac ilegalnim iznajmljivanjem. Pošto je uhvaćen, umesto da uradi pravu stvar, pribegao je maltretiranju, uznemiravanju i podnošenju neozbiljnih tužbi koje sadrže razrađene lažne priče, sve u pokušaju da prikrije svoje tragove.- rekao je njen advokat Kolin Volšok za LA Tajms.

Međutim, Jovanovićev advokat Sebastijan Ruči se sa tim ne slaže:

- Ona je stanar iz pakla. Ako je ona u pravu, teorija je da ako stanodavac iizdaje kuću bez dozvole, onda možete u njoj ostati zauvek bez kirije.

Prema sudskim dokumentima do kojih je došao Tajms, Jovanović i Hiršhorn su bili srdačni prvih nekoliko meseci kada je ona boravila u njegovoj pansionskoj kući. Problemi su očigledno počeli oko pet meseci nakon njenog boravka, kada se požalila da su elektronske roletne prestale da rade.

Kada je Jovanović došao da ih popravi, primetio je oštećenje od vode i znake buđi oko njene sudopere, za koje tvrdi da ih nije bilo pre nego što se uselila.

NEPRIMERENA PONUDA

Ponudio joj je da joj plati da odsedne u hotelu pet dana dok se njegov izvođač bavi popravkom i čak joj je ponudio 1.500 dolara za to, što pokazuju poruke i mejlovi, navodi Tajms.

Ali ona je to odbila napisavši: „Ne osećam se bezbedno što sam primorana da napustim kuću zbog visokog rizika od komplikacija COVID-19." Jovanović joj je tada ponudio da ostane u njegovom domu, ali je ona i to odbila, navodeći kao razlog ekstremni invaliditet zbog mačje peruti. Ona sada u protivtužbi tvrdi da ju je Jovanović „neprimereno pozvao” da se useli kod njega.

Tenzije su se nastavile, a Jovanović je nevoljno pristao da stanarka može da ostane do 12. aprila kako bi joj dao vremena da pronađe drugi stan, navodi se u jednom od mejlova.

- Tražila je još vremena, ali ja sam joj rekao da to nije moguće jer mi predstoje druge rezervacije na Airbnb-u, ali onda sam pokušao da budem fin i dam joj još nekoliko nedelja. Kada ni to nije ispoštovala pribegao sam uključivanju gradskog stambenog odeljenja i podneo predloge za iseljenje - rekao je Jovanović.

0508912976, Los Anđeles, smog
foto: Profimedia

Hiršhorn se, zauzvrat, obratila gradskom Odeljenju za bezbednost u zgradama, koje je utvrdilo dva kršenja kodeksa prilikom iznajmljivanja - da kuća nije odobrena za useljenje i da tuširanje nije dozvoljeno.

Zatim je poslala pritužbu inspektoru za stambene poslove, navodeći nezakonito deložaciju, uznemiravanje i odbijanje da plati naknade za preseljenje.

Jovanović je sada podneo tužbu za dva različita slučaja - za odštetu da bi nadoknadila 58.000 dolara plaćene kirije i žalbu na odluku sudije da odbaci slučaj deložacije.

- Ako je ona u pravu, ispada da možete iznajmiti Airbnb na dva dana i odbiti da odete trećeg, osim ako vam gazda ne plati da odete. Ali Hiršhorn je u avgustu podnela protivtužbu, optužujući Jovanovića za 15 prekršaja — uključujući nemar, smetnju, namerno nanošenje emocionalnog stresa, nezakonite poslovne prakse i kršenje procedura COVID-a u okrugu LA.

Cela ova priča prerasla je u rat u kome nema oružja, ali očigledno ni kraja.

kurir.rs/ LA Tajms

Bonus video:

01:02

Aleksandar Kojšor stanar zgrade u Smederevu gde je bila eksplozija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track