ZNATE LI ŠTA JE LILANJE? ONI KOJI ZNAJU MOGU DA ZGRNU LOVU! Jedna lila košta 250 dinara, a ni jedno domaćinstvo bez njih ne može
Foto: Kurir/T.I.

KO VOLI NEK IZVOLI

ZNATE LI ŠTA JE LILANJE? ONI KOJI ZNAJU MOGU DA ZGRNU LOVU! Jedna lila košta 250 dinara, a ni jedno domaćinstvo bez njih ne može

Moj biznis -

Domišljatitrgovci spremni su da ovih dana zgrnu lovu na jednom unosnom biznisu, a radi se o prodaji petrovdanskih lila.

Iako mnogi u Srbiji nemaju pojma šta su lile oni koji ih prodaju i te kako znaju i svake godine spremno dočekuju praznik Petrovdan sa gomilom ovih predmeta od čije prodaje se dobrano opare.

lile
foto: Kurir/T.I.

Reč je o lilanju starom srpskom običaju koji je vekovima prisutan u seoskim područjima Zapadne Srbije, koji je vezan za praznik Petrovdan posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se proslavlja 12. jula.

Lilanje se tradicionalno obavlja 11. jula uoči Petrovdana, a reč je o paljenju petrovdanskih lila koje su zapravo drveni štapovi na čiji je vrh namotana i zakačena u procep suva kora divlje trešnje. Treba napomenuti da se koristi isključivo kora divlje trešnje, jer to drvo ima sposobnost regeneracije kore u roku od dve godine. Ovo ne važi za pitome trešnje i breze, čiju su koru slabije upućeni ranijih godina ljuštili za pravljenje lila zbog čega se mnogo drveća osušilo.

Prodaja lila počinje nedelju dana pre Petrovdana, a najviše ih "plane" na sam dan lilanja kada se svako seosko domaćinstvo obezbedi sa popriličnim brojem ovih ritualnih predmeta.

Ove godine cena lila u lozničkom kraju je ista kao i prošle godine i jedna košta 250 dinara. Ako uzmemo da svako domaćinstvo kupi najamnje po pet lila, a mnoge porodice sa manjom decom kupe i po 10, lako je izračunati o kakvoj unosnoj zaradi je reč.

Uzećemo samo četiri grada u Zapadnoj Srbiji gde je lilanje najpopularnije i gde se svake godine tradicionalno pale lile, Loznicu, Krupanj, Ljuboviju i Mali Zvornik, koji prema poslednjem Popisu stanovništva iz 2022. godine ukupno imaju 39.908 domaćinstava.

Neka svako četvrto domaćinstvo kupi po pet lila po ceni od 250 dinara lako je izračunati da na ovom poslu ulični prodavci za nekoliko dana zgrnu više od 12 miliona dinara.

Istini za volju, treba reći da se treba potruditi oko pravljenja lila, što podrazumeva skupljanje motki i kore divljih trešanja po šumi i na kraju njeno namotavanje i pričvršćivanje na motku i sušenje.

lila, lile, Petrovdan, Loznica
foto: T. Ilić

Lile se uoči Petrovdana pale na seoskim raskrisnicama, parkovima, ali i organizovano na ulici ispred seoskih kuća. Lilanje nije samo običej već i lepo druženje komšija.

Komšije se okupe, iznesu stolove i stolice isped kapije do ulice, psoluži se kafa, sokovi i pivo, komšinice naprave krofne i slane kiflice. Dok stariji uživaju u ćaskanju i druženju, deca i omladina u vatri zapaljenoj na zemlji pale lile i njima mašu po ulici. Iako nije reč ni o kakvom takmičenju, svaka od okupljenih družima želi da njihove lile najbolje svetle i najduže gore.

Na predlog Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice običaj paljenja petrovdanskih lila ili lilanje uvršten je 2017. godine u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Petrovdan, lile, Loznica
foto: T. Ilić

Kao i prethodnih godina, centralno masovno lilanje biće organizovano u porti stare Pokrovske crkve U Loznici, a isto veče će na šetalištu svečano biti otvoren i sedmi "Lila-Lo" festival.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track