TRAŽI DOSTA RADA, ALI OVAJ BIZNIS DONOSI EKSTA ZARADU! Mladunci koštaju od 100 evra pa naviše, a za parenje uzimaju hiljade evra
Foto: Shutterstock

LEPO I ISPLATIVO

TRAŽI DOSTA RADA, ALI OVAJ BIZNIS DONOSI EKSTA ZARADU! Mladunci koštaju od 100 evra pa naviše, a za parenje uzimaju hiljade evra

InfoBiz -

Uzgoj pasa može biti i te kako isplativ biznis, jer za jedno rasno štene može da se uzme i do 1.000 evra, dok za odraslog i nagrađivanog psa može da se dobije i nekoliko hiljda evra. A od odraslih mužjaka sa dobrim pedigreom može da se zaradi više novca od parenja, nego od prodaje.

U Kinološkom savezu Srbije kažu za Kurir da prema zvaničnoj statistici za 2023. godinu je registrovao 37.503 rodovnika od kojih prvih pet mesta po broju registrovanih rasnih pasa zauzimaju nemački ovčar, pudla, doberman, nemački kratkodlaki ptičar i rotvajler.

- Kinološki savez Republike Srbije se ne bavi kupoprodajom pasa, te stoga nemamo nikakav podatak što se tiče cena. Svakako smo sigurni da psi koji osvajaju prestižne nagrade što u našoj zemlji tako i na evropskim i svetskim izložbama pasa vrede više od pasa koje ljudi u velikom broju drže isključivo kao ljubimca - ističu u KSS.

izložba pasa, Gornja Koviljača
foto: T.Ilić

Iako se samtra da izložbe pasa i nagrade donose neku zaradu, odgajivači tvrde da su nagrade simbolične, džak hrane, majica i trofej, ali se na izložbe psi vode jer su oni nagrađeni daleko više na ceni.

KORONA DIGLA CENE RASNIM PSIMA

Ima i onih koji tvrde, poput Vesne Miloradović iz Svrljiga, koja uzgaja pudle, da uzgajaju pse iz ljubavi, a ne zbog zarade, kao i da uzgoj pasa dosta košta.

- Meni je to ljubav jer volim pse, a da se isplati ne isplati se, jer ima puno posla i puno ulaganja. Jednom u dve nedelje se vode kod grumera, izložbena frizura dosta košta, a tu su i redovna vakcinacija i čišćenje pod parazita. Imam dve ženke koje su izložbene, jednu staru koja odmara i jednog mužjaka. Kad je bila korona bila je nenormalna potražnja za psima, ljdima je bilo dosadno u kući i setili su se da bi mogli da imaju psa i tada je to podiglo cene - rekla nam je Vesna Miloradović ali nije htela da govori o cenama pošto dugo nije imala štenad za prodaju.

Da uzgoj pasa može biti unosan biznis pokazuje i podatak da se cene dobermana kreću u rasponu od 100 do 2.000 evra.

- Mnogo faktora odlučuje o ceni. Neko će prodati psa za 2.000 evra, neko za 22.000, kako se ko snađe. Nije isto ako prodajete domaćim kupcima ili kupcima iz Mađarske, Kine. Ima kupaca sa svih kontinenata. Svi podaci o psu postoje na papiru i snimci se šalju potencijalnom kupcu preko interneta, a životinja koja se proda šalje se avionom - objašnjava za Kurir Dejan Malbaša, odgajivač dobermana iz Novog Slankamena.

Doberman
foto: kurir televizija

Osim od prodaje lepe pare mogu da se uzmu i od parenja sa nagrađivanim životinjama.

- Oko 500 evra naplaćuju za parenje sa nagrađivanim životinjama - kaže Malbaša.

OVE RASE SU NAJBROJNIJE U SRBIJI:

  • Nemački ovčar
  • Pudla
  • Doberman
  • Nemački kratkodlaki ptičar
  • Rotvajler

U jednoj odgajivačnici nemačkog ovačara u Novom Bečeju saznajemo da pojedini odgajivači vode ženke u inostranstvo na parenje kako bi dobili bolju štenad, a to košta poprilično.

- Cena šteneta se kreće od 100, 150 evra pa naviše. Kolika će biti cena štenadi zavisi od roditelja, odnosno da li je otac u zemlji ili u inostranstvu, da li štene ima sve papire, što su roditelji kompletniji to je štene skuplje. Mnogi idu u inostranstvo i pare ženke. U Nemčkoj parenja koštaju od 1.000 do 1.200 evra, a kod nas je oko 500 evra za parenje sa nagrađivanim psom - kaže Jelica Vojinović iz odgajivačnice nemačkog ovčara iz Novog Bečeja.

Bonus video:

00:52

Nemačka policija spasila 101 štene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track