JOŠ JEDAN ŠOK U NEMAČKOJ NA POČETKU GODINE: Poznati prehrambeni lanac zatvara 75 pekara VIŠE OD 500 RADNIKA OSTAJE BEZ POSLA
Foto: BERND WUSTNECK / AFP / Profimedia

stečaj

JOŠ JEDAN ŠOK U NEMAČKOJ NA POČETKU GODINE: Poznati prehrambeni lanac zatvara 75 pekara VIŠE OD 500 RADNIKA OSTAJE BEZ POSLA

InfoBiz -

Više od 500 radnika čuvenog nemačkog lanca pekara Lila Bekar ostaće bez posla!

Stvari su donedavno izgledale dobro za posrnuli lanac pekara koji je spas tražio u stečajnom postupku, međutim, sada stiže loša vest o otpuštanju radnika. Lanac pekara nadao se da će napokon doći do pozitivnih pomaka u poslovanju nakon pokretanja stečajnog postupka u samoupravi.

Sada je međutim slučaj preuzeo stečajni upravnik i kompanija je u utorak saopštila da 500 od 1.600 radnika mora da dobije otkaz.

Lanac pekara Lila Bekar podneo je zahtev za samoupravnu nesolventnost u oktobru 2023. za podružnice u Berlinu, Meklenburgu, Brandenburgu i Šlezvig-Holštajnu.

Lila Bekar, lanac pekara
foto: BERND WUSTNECK / AFP / Profimedia

Nemački mediji navode da je u decembru odustao i poslednji mogući investitor za preuzimanje cele kompanije tako da će 75 od 230 poslovnica u četiri države biti zatvoreno.

- Celokupno rešenje za Lila Bekar nije uspelo usled teških tržišnih uslova zbog povećanja cena energije i sirovina. Od toga trpe i druge pekare - navode iz kompanije.

Stečajni upravnik Kristijan Graf Brokdorf žali zbog otpuštanja gotovo trećine radne snage.

- Jedino tako imamo realnu mogućnost da zadržimo većinu poslovnica i oko 1.100 radnih mesta - navodi Brokdorf.

To će biti slaba uteha za oko 500 radnika koji će ostati bez posla.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track