NOVI ŠOK U NEMAČKOJ! JEDAN OD VODEĆIH PREHRAMBENIH LANACA NA KOLENIMA: Sudbina 230 poslovnica i 1.600 radnika pod ZNAKOM PITANJA
Foto: BERND WUSTNECK / AFP / Profimedia

nema kraja stečajima

NOVI ŠOK U NEMAČKOJ! JEDAN OD VODEĆIH PREHRAMBENIH LANACA NA KOLENIMA: Sudbina 230 poslovnica i 1.600 radnika pod ZNAKOM PITANJA

InfoBiz -

Čuvenom nemačkom lancu pekara Lila Bekar preti stečaj i pod znakom pitanja je sudbina 230 poslovnica i više od 1.600 zaposlenih.

Kompanija je zbog povećanih troškova, uzrokovanih ratom u Ukrajini, dospela u finansijske probleme, a sada je dobila i privremenog upravnika. Lila Bekar je prethodno podnela zahtev za samoupravni stečajni postupak na sudu u Nojbrandenburgu u oktobru.

Kompanija prema navodima lokalnih medija želi da promeni svoj način poslovanja. Sud je potvrdio da je dobio zahtev za stečaj.

Lila Bekar, lanac pekara
foto: BERND WUSTNECK / AFP / Profimedia

Postupak koji je odabrala Lila Bekar je varijanta stečajnog postupka u kome nema stečajnog upravnika već se postavlja upravnik koji prati postupak reorganizacije. Kompanija prema informacijama sa suda sama upravlja celim procesom.

- Kompanija nije insolventna već joj jednostavno preti stečaj. Sada razgovaramo s potencijalnim investitorima - rekao je portparol lanca pekara Lila Bekar.

Poslovanje se za sada nastavlja nepromenjeno u svih 230 poslovnica i sa svih 1.600 zaposlenih.

Kompanija inače ima poslovnice u Berlinu, Meklenburgu, Brandenburgu, Šlezvig-Holštajnu... Proizvodnja se odvija u Pazevalku i Nojbrandenburgu, a tu su i logistički centri u Gegelovu kod Vismara i Grosberenu kod Berlina.

KOMPANIJA VEĆ BILA U STEČAJU

Kompanija je prema vlastitim izjavama zapala u finansijske poteškoće zbog povećanih troškova uzrokovanih ratom u Ukrajini, a kupci ujedno sve manje kupuju zbog inflacije. Osim toga na poslovanje pekare uticala je i pandemija koronavirusa.

Lila Bekar podnela je zahtev za bankrot početkom 2019. godine kad je imala oko 2.500 radnika i 400 poslovnica. Zahvaljujući državnim garancijama ponovo je pokrenula proizvodnju, ali sa 270 podružnica i 2.100 zaposlenih.

Kompanija je osnovana 1990. godine i smatra se jednim od vodećih lanca pekara u Nemačkoj.

(Kurir.rs/Feniks magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja