JOŠ JEDAN NEMAČKI GIGANT NA KOLENIMA: Poznata modna kuća proglasila bankrot, krah posle 100 godina rada, Ukrajina ih dokusurila
Foto: Shutterstock

katanac

JOŠ JEDAN NEMAČKI GIGANT NA KOLENIMA: Poznata modna kuća proglasila bankrot, krah posle 100 godina rada, Ukrajina ih dokusurila

InfoBiz -

Poznata nemačka kompanija Klingel iz Pforchajma nakon odlaska u stečaj nije pronašla investitora i definitvno prestaje sa radom.

Klingel je jedna od najvećih kompanija za naručivanje poštom u Nemačkoj sa istorijom koja seže u 1923. godinu. Lokalni mediji pišu da je stečaj pogodio 1.600 zaposlenih.

Pre samo nekoliko decenija naručivanje poštom bila je popularna alternativa kupovini u prodavnici. Tokom vremena procvata osnovane su mnoge uspešne kompanije kao što su: B. Baur, Oto, Bader, Nekerman, Kele... Uz stalnu digitalizaciju i razne onlajn trgovine posao s naručivanjem poštom zapao je u krizu.

Kele i Nekerman su pre nekoliko godina podneli zahtev za bankrot, a isti potez povukla je u maju i Klingel grupacija. Taj poslovni potez utiče na dve podružnice grupacije.

U procesu restrukturiranja društvo će sprovoditi određene mere uz savetovanje stručnjaka i neće se oslanjati na spoljašnjeg stečajnog upravnika.

Vesti o nesolventnosti više nisu novost na nemačkom tržištu. Stečaj su proglasila velika imena kao što su Pik & Klopenburg, Geri Veber, Gorc i Ahler AG...

Razlozi su bili vrlo slični, a Klingel grupa je takođe navela da je stečaj posledica inflacije, opreznijeg trošenja novca, ali i posledica rata u Ukrajini. Takođe se navode povećane cene za izradu kataloga odnosno logistiku i dostavu.

Korak u stečaj na vlastitu odgovornost za kompaniju je bio neizbežan. Takođe je odlučeno da se ovaj korak učini sada kako bi se mogućnosti restrukturiranja iskoristile na najbolji mogući način.

- Klingel grupa se već godinu dana suočava sa velikim izazovima kao i cela industrija naručivanja poštom. Sveukupno privredno okruženje enormno se promenilo - rekao je izvršni direktor kompanije.

Dve podružnice iz Hamburga i oko 1.600 zaposlenih pogođeni su stečajem. To za sada ne utiče na ostale kompanije u grupaciji. Još nije sigurno što će biti sa zaposlenima.

- Trenutno radimo na konkretnim merama restrukturiranja zajedno sa stručnjacima i obavestićemo zaposlene čim budu utvrđene - citiraju mediji upravu insolventne Klingel grupe.

INVESTITOR NIJE PRONAĐEN

Deo mera restrukturiranja uključivao je i pronalazak odgovarajućeg investitora, međutim, taj plan je propao, navode nemački mediji. Poslovanje, koje je nastavljeno uprkos stečaju, biće potpuno obustavljeno od januara dok će direktori napustiti kompaniju.

- Za održanje grupe kao celine bio nam je potreban finansijski jak investitor, ali nažalost ne postoji rešenje. Odlučeno je da se rad zaustavi. Ova odluka nije bila laka ni za koga od nas, ali nažalost ne postoji alternativa. Trenutno još ispitujemo mogu li naše vlastite marke kao što su Klingel, Venc, Mona i Babista da opstanu - prenose mediji reči uprave.

NEIZVESNA SUDBINA ZAPOSLENIH

Stečajni postupak otvoren je pre više od tri meseca, a nemački mediji navode da je već 300 radnika svojom voljom napustilo kompaniju u poslednjih nekoliko nedelja.

Plate za preostalih 1.300 zaposlenih osigurane su za iduće nedelje.

(Kurir.rs/Feniks magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track