ČUVENA NEMAČKA KOMPANIJA PROPALA POSLE 229 GODINA: Mnogim porodicama širom sveta nije počinjao dan bez njihovih proizvoda
Foto: Philipp von Ditfurth / AFP / Profimedia

kriza

ČUVENA NEMAČKA KOMPANIJA PROPALA POSLE 229 GODINA: Mnogim porodicama širom sveta nije počinjao dan bez njihovih proizvoda

InfoBiz -

Čuveni nemački proizvođač keramičkog posuđa "Zela" proglasio je bankrot nakon 229 godina rada!

Kompanija je poznata po brojnim kultnim proizvodima. Nemački mediji navode da je ovo drugi put da upada u nepremostive finansijske poteškoće, ali kompanija iz Cel am Harmersbaha jednostavno je bila prinuđena da ponovo podnese zahtev za stečaj.

Bilo uz doručak ili poslepodne uz kafu i kolač - šoljice i tanjiri sa crnim petlom ili kokoškom na žutoj pozadini često su bile na postavljenom stolu u mnogim domaćinstvima u Nemačkoj.

Fabrika već 125 godina proizvodi posuđe serije "Han i Hene". Kompanija navodi na svom zvaničnom sajtu da se kultno posuđe proizvodilo isključivo u Švarcvaldu.

Zela
foto: Philipp von Ditfurth / AFP / Profimedia

"Zela" je tradicionalna nemačka kompanija, a njeni proizvodi su vrlo popularni i van granica Nemačke - posebno u SAD.

Kompanija navodi povećane troškove energije i pad prodajnih brojki kao razloge za podnošenje zahteva za stečaj. Brojne druge kompanije trenutno imaju slične probleme poput poznatog proizvođača sira ili popularnog kozmetičkog giganta.

Kupci, međutim, zasad neće ostati bez kultnog posuđa. Proizvođač želi da nastavi sa radom kao i do sada. Posuđe "Han i Hene" kupci mogu i dalje da kupuju, a platu će do i dalje primati 10 zaposlenih.

Kompanija je već preživela stečaj 2007. godine. Kao jednog od najstarijih proizvođača posuđa u Nemačkoj sada ponovo pokušavaju da je spasu.

"Zela" već decenijama prema navodima nemačkih medija ima finansijske probleme.

(Kurir.rs/Feniks magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track