NOVI UDARAC ZA NEMAČKU INDUSTRIJU: Poznati proizvođač gasi fabriku, traži jeftiniju lokaciju, radnici u šoku zbog GUBITKA POSLA
Foto: Cheng Min / Zuma Press / Profimedia

kriza

NOVI UDARAC ZA NEMAČKU INDUSTRIJU: Poznati proizvođač gasi fabriku, traži jeftiniju lokaciju, radnici u šoku zbog GUBITKA POSLA

InfoBiz -

Francuski proizvođač delova za automobile Valeo želi da zatvori deo fabrike u nemačkom gradu Bad Nojštajtu u julu sledeće godine.

Sindikat metalskih radnika Nemačke navodi da će bez posla ostati oko 300 radnika u proizvodnji dok će oko 200 radnih mesta u istraživanju i razvoju kompanija sačuvati. Valeo je o tome već obavestio svojih 500 zaposlenih.

- Ova vest je šok za sve nas - saopšteno je iz radničkog veća.

Iz sindikata navode da je zatvaranje pogona ozbiljan udarac za industriju u Bavarskoj.

- Kompanija želi da premesti proizvodnju elektromotora u budućnosti na jeftiniju lokaciju - rečeno je iz sindikata.

Lokalni mediji, pozivajući se na izvore iz kompanije, prenose da će se u budućnosti proizvodnja odvijati u fabrici u Poljskoj.

SINDIKAT NE PRIHVATA ODLUKU

Sindikat je rekao da ne želi da prihvati odluku kompanije o zatvaranju fabrike.

- Još ne znamo nikakve detalje, međutim, učinićemo sve što možemo da bismo pomogli zaposlenima u ovoj teškoj situaciji - rečeno je iz sindikata.

Razgovori sa nadležnima u gradskoj skupštini i okružnom uredu su već počeli.

- Zajedno sa političarima uspešno smo se izborili 2010. godine da buduću tehnologiju elektromobilnosti smestimo u Bad Nojštajt. Odluku kompanije nećemo da prihvatimo bez borbe - naglašava predstavnik sindikata.

PAD NARUDŽBI

Simens je u septembru 2014. godine otvorio svoju novu proizvodnu liniju za elektromotore za hibridna i električna vozila u Bad Nojštajtu. Fabrika sada pripada francuskom proizvođaču. Trenutno na ovoj lokaciji razvijaju i proizvode elektromotore za Dajmler i Volvo.

Valeo je naveo da im opada broj narudžbi.

(Kurir.rs/Feniks magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track