RADNICI DORMEA OSTALI BEZ POSLA, A NI PLATE NE MOGU DA OČEKUJU: "Ne znam nijednu firmu koja je isplatila ljude posle stečaja"
Foto: YouTube/ ZIMO

bankrot

RADNICI DORMEA OSTALI BEZ POSLA, A NI PLATE NE MOGU DA OČEKUJU: "Ne znam nijednu firmu koja je isplatila ljude posle stečaja"

InfoBiz -

Sindikati tvrde da je priča o platama radnika Dormea vrlo jasna. Naime, posle vapaja radnika kompanije u čijem poslovanju je bio i Studio Moderna, proveravali smo šta će biti sa njihovim zaostalim platama i nemamo dobre vesti. Kako kaže naš sagovornik posle bankrota ovakvih kompanije gotovo da se nikada ne dobije zarađeno.

Radnicima kompanije "Dormeo"u Srbiji koji su bili angažovani od strane filijale te kompanije, duguju plate, tačnije više njih.

Nemi, ucenjeni, iz straha za svoju egzistenciju ne znaju ni kome da se obrate. Nažalost, kako je ranija praksa pokazala na ovim prostorima, crne slutnje radnika i pretpostavke da neće biti isplaćene plate radnicima Dormea, će se verovatno obistiniti:

Ranka Savić
foto: Printscreen Youtube

- Ja ne znam ni za jednu firmu koja je isplatila radnike posle stečaja. Po našem zakonu radnici i njihova potraživanja su u trećem potražnom redu. Idu prvo poverioci, pa prednost imaju banke i razna potraživanja a tek na kraju imaju radnici - kaže Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije (ASNS).

Ona objašnjava da kada firma ode u stečaj ona uglavnom nema nikakvu aktivu, nema novca, i ako ima nekakvu imovinu to se uglavnom proda i prvo se isplaćuje prvi i drugi isplatni razred i tek ako ostane nešto onda dobijaju radnici.

Sandi Češko
foto: Printscreen/Facebook

- A po pravilu ne ostane nikad ništa i sudbina radnika takve kompanije je da posle stečaja završe na tržištu rada. Nemaju nikakvu mogućnost da se žale jer kompanija koja je u stečaju po pravilu nema nikakva sredstva i zato se najviša koplja slome na radniku - kaže sagovornica.

Ona ističe da ovo nije jedina firma koja je otišla u stečaj poslednjih godina.

I kako kaže to ni ne čudi imajući u vidu da su mnoge izazvali poremećaji tokom korone virusa, ali i rat u Ukrajini inflacija, cene energenata i objektivne okolnosti koji mnoge firme nisu mogle da izdrže.

Podsetimo, slovenački preduzetnik Sandi Češko je, inače, jedan od najbogatijih Slovenaca i "kralj" televizijske prodaje koji je sa svojim brendovima Dormeo, Delimano i Kosmodisk uspeo da prodre u gotovo svako domaćinstvo u ovom delu Evrope.

Češko je do pre samo godinu dana svrstavan među deset najbogatijih Slovenaca, sa imovinom vrednom 200 miliona evra. Kada se "ode" dublje u prošlost, Češko je nekada stajao još bolje.

kurir.rs/Blicbiznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track