"IDEMO NA POSAO A PLATE NEMA, MENI KASNE TRI" Srpski radnici slovenačkog kralja dušeka grcaju, u preduzeću haos
Foto: Printscreen/Youtube/ Tekmovanje POPRI, Shutterstock, Ilustracija

Kompanija Studio Moderna definitivno ide u stečaj

"IDEMO NA POSAO A PLATE NEMA, MENI KASNE TRI" Srpski radnici slovenačkog kralja dušeka grcaju, u preduzeću haos

Moj biznis -

Poslovanje u Srbiji je navodno preuzeo kineski biznismen što je radnicima interno i saopšteno. Međutim, to ne teši radnike da će im biti plate isplaćene

Kompanija Studio Moderna definitivno ide u stečaj i više nema dileme iako je firma početkom jula pokrenula predstečaj na sudu u Zagrebu i pokušala da spase poslovanje. Ostaju radnici čije su sudbine tužne, a budućnost neizvesna.

Radnicima u Srbiji koje je angažovala filijala te kompanije, navodno duguju plate, tačnije više njih. "Meni kasne tri plate, a koliko znam ni trudnička nisu isplaćena. Prete nam otkazima ukoliko se nekome žalimo", rekla je radnica koja je iz razumljivih razloga želela da ostane anonimna.

Prema njenim rečima, u nepovoljnom položaju su naročito roditelji, odnosno majke, a posebno tek samohrane majke kojih ima među radnicima te kompanije koja je poslovala u Srbiji. "Krenula je škola, troškovi se nižu, deca imaju sve veće potrebe, a mi idemo na posao, a plate nema", žali se sagovornica Blica.

Čak je i roba u pogonima više puta pakovana pa raspakivana, a neka i vraćana ponovo u promet, što samo sveodoči o svojevrsnom haosu u tom preduzeću. Da ovo nije usamljen slučaj, svedoči radnik iste kompanije, samo u drugom gradu.

Sandi Češko
foto: Printscreen/Facebook

"Račun Studio Moderna Srbija je u blokadi, kompanija nam duguje plate za jul i avgust a u međuvrmenu nam je je saopšteno da ih nećemo ni dobiti. Istovremeno nam je rečeno da od kompanije više nema ništa, bar pod dosadašnjim imenom Studio Moderna. Zvanično stečajni postupak u Srbiji još uvek nije otvoren", kaže rezingirano sagovornik.

Poslovanje u Srbiji je navodno preuzeo kineski biznismen što je radnicima interno i saopšteno. Međutim, to ne teši radnike da će im biti plate isplaćene. I verovatno su, nažalost, u pravu. Radnici su maletene ostavljeni na cedilu.

"Mi zaposleni smo sada u dilemi kako i na koji način da ostvarimo svoja zakonska prava? Ja sam između ostalog neko ko je korisnik stambenog kredita, roditelj dvoje dece a sada ne znam ni kuda ni gde", kaže drugi koji je takođe želeo da ostane anoniman.

Najgore su u ovoj situaciji prošli u najvećoj filijiali u našoj zemlji - u Novom Sadu. Tamošnji "Studio Moderna", prema poslednjem finansijskom izveštaju, ima 546 zaposlenih.

Njihov račun je danima i nedeljama u blokadi, i to u iznosu ovećim od deset miliona dinara. Mnogi nalozi su u prinudnoj naplati, a poverioci koji potražuju sredstva od ove firme su, između ostalih i, Narodna banka Srbije i još nekoliko privatnih kompanija. U poslednjih godinu dana preduzeće je imalo osam izvršenja putem prinudne naplate.

Krah kralja dušeka i televizijske prodaje

Kako se podseća, slovenački preduzetnikSandi Češko je, inače, jedan od najbogatijih Slovenaca i "kralj" televizijske prodaje koji je sa svojim brendovima Dormeo, Delimano i Kosmodisk uspeo da prodre u gotovo svako domaćinstvo u ovom delu Evrope.

Češko je do pre samo godinu dana svrstavan među deset najbogatijih Slovenaca, sa imovinom vrednom 200 miliona evra. Kada se "ode" dublje u prošlost, Češko je nekada stajao još bolje.

Poslovna filozofija

Ideja osnivača Studija Moderna jeste maloprodaja sopstvenih brendova kroz sve moguće kanale, među kojima je, barem u počecima, bila ključna televizija.

Trideset godina nakon preduzetničkog starta Sandija Češka, više niko nema dilemu da se osnivač Studija Moderna u ovom delu Evrope prvi dosetio da svoje brendove ne mora da nudi samo u kratkim TV reklamama uz visoke cene oglašavanja, nego i da se mnogo bolji efekat može ostvariti kroz specijalizovane emisije.

U ranim devedesetim godinama prošlog veka, Češko je bio jedan od pionira direktnog oglašavanja i prodaje, što mu je donelo vrtoglav rast i prodor nova tržišta

Samo lani, Studio Moderna - TV prodaja ostvarila je minus od 3,5 miliona evra, a poslednji put je bila u dobiti 2018, kada je ona iznosila 131.000 evra. I broj zaposlenih Češkove hrvatske firme je u padu: trenutno ih je u Studiju Moderna - TV prodaja oko 350, a 2021. bilo ih je više od 400.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja