VLASNIK KOSMODISKA I TOP ŠOPA DOŽIVEO KRAH: Kompanija definitivno ide u stečaj, zaposleni već odlaze, dug veći od 14 miliona €
Foto: YouTube/ ZIMO

kriza u poslovanju

VLASNIK KOSMODISKA I TOP ŠOPA DOŽIVEO KRAH: Kompanija definitivno ide u stečaj, zaposleni već odlaze, dug veći od 14 miliona €

InfoBiz -

Kompanija Studio Moderna - TV prodaja definitivno ide u stečaj!

Iako je kompanija početkom jula pokrenula predstečaj na Trgovačkom sudu u Zagrebu i pokušala da spasi poslovanje, ipak mora u stečaj, kako navodi Josip Dujmović, predstečajni upravnik.

Kompanija, koja je vlasništvo nekada najbogatijeg slovenačkog biznismena Sandija Češka, poznata je po brendovima Top Shop, Dormeo, Delimano, Kosmodisk...

- Stečaj još nije nastupio iako predstečajni postupak nije uspeo. Čeka se rešenje Trgovačkog suda u Zagrebu o otvaranju stečaja nakon čega počinje da teče rok od 60 dana za prijave potraživanja poverilaca od Studija Moderne - TV prodaje - pojašnjava Dujmović.

Na pitanje da li pokretanje stečaja znači i definitivan kraj kompanije odnosno zatvaranje svih prodavnica Dormea i Top Shopa u Hrvatskoj i otkaz za sve zaposlene, Dujmović kaže da je to pitanje za poverioce koji će odlučivati o ishodu stečaja.

SLUŽBENI ZAHTEV

Dujmović navodi da je oko 200 od 400 zaposlenih, koliko ih je bilo pre otvaranja predstečaja, napustilo kompaniju.

- Roba za trgovine više se ne naručuje zbog razloga koje sam naveo u službenom zahtevu za prekid predstečajnog postupka - dodaje Dujmović koji će nakon očekivanog otvorenja stečaja biti i stečajni upravnik.

Sud je u rešenju o prekidu predstečaja objavio izveštaj Dujmovića da kompanija ne ostvaruje prihod iz koga bi mogla da isplaćuje zarade i podmiruje obaveze prema državi. Predstečajni poverenik po sili zakona mora da zatraži prekid predstečaja ako kompanija kasni s isplatom plata više od 30 dana i duguje za porez dva meseca.

Sandi Češko
foto: YouTube/Vaš Kanal

Sa prekidom predstečaja složila se i uprava kompanije predvođena Tetijanom Smolko. Uprava je poručila da se "već na prve znakove" nepovoljnih okolnosti u poslovanju reagovalo pokretanjem procesa kompletnog restrukturiranja koji je kulminirao pokretanjem predstečajnog postupka.

- I uz najveći uloženi trud pokazalo se, nažalost, da nije verovatno da će predstečajni postupak dovesti do finansijskog restrukturiranja i pronalaženja strateškog partnera. U idućih nekoliko dana biće pokrenut stečajni postupak - navode iz kompanije.

MANJAK LIKVIDNOSTI

Predstečaj je zatražila sama uprava kompanije zbog manjka likvidnosti u finansijskom krvotoku od 1,1 miliona evra. Tokom prikupljanja zahteva poverilaca za naplatu, tokom jula i avgusta, pokazalo se da dug iznosi najmanje 14 miliona evra. Koliki je, međutim, stvarni dug, pokazaće stečajni postupak.

Tokom poslovnog uzleta sredinom devedesetih godina prošlog veka Sandi Češko je 1997. otvorio ćerku kompaniju i u Hrvatskoj. Prihodi kompanije na hrvatskom tržištu pre pandemije korone bili su između 35 i 37 miliona evra, a prošle godine su pali na 21,7 milion. Pad prihoda doneo je sa sobom i gubitke.

Samo lani minus kompanije iznosio je 3,5 miliona evra.

Kompanija Studio Moderna - TV prodaja sa sedištem u Ljubljani, koja je osnovni deo Češkovog biznisa, otvorila je stečaj na ljubljanskom Okružnom sudu.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track