NOVI PROBLEMI ZA KRALJA DUŠEKA: Pokušava da se skrpi, biznis u ogromnom minusu, a sada objavljena i odluka suda
Foto: Printscreen/Youtube/ Tekmovanje POPRI

NOVI PROBLEMI ZA KRALJA DUŠEKA: Pokušava da se skrpi, biznis u ogromnom minusu, a sada objavljena i odluka suda

InfoBiz -

Nakon što je početkom ovog meseca jedan od najvećih slovenačkih preduzetnika Sandi Češko priznao da je u poslovnim poteškoćama, njegova kompanija u Hrvatskoj Studio Moderna – TV prodaja otvorila je predstečaj.

- Trenutni EBITDA dužnika je negativan u iznosu od 1,1 miliona evra te dužnik ima manjak raspoloživih sredstava za podmirenje obveza koje dospevaju u kratkom roku – navodi se u odluci Trgovačkog suda u Zagreb kojom je prihvaćen zahtev Češkove kompanije za otvaranje predstečaja.

Prema istome izvoru, Studio Moderna – TV prodaja ušla je u predstečaj s 409 zaposlenih. Hrvatska je samo jedno od dvadesetak tržišta na kojem posluje Sandi Češko.

Istovremeno, u Sloveniji, Češko pokušava prodajom dela vlasništva u matičnom preduzeću Studio Moderna doći do novca koji bi ubrizgao u poslovanje, izbegao stečaj i podigao kompaniju na noge. Češko je potvrdio slovenskom dnevniku Financ da je prodao manjinski vlasnički udeo u Studio Moderni nemačkoj kompaniji ‘Matratzen Concord‘. Taj list procenjuje da je nemački investitor kupio oko četvrtine Studija Moderne.

U Hrvatskoj je Češko otvorio "firmu ćerku" početkom 1997. Samo prošle godine Studio Moderna - TV prodaja ostvarila je minus od 3,5 miliona evra, a poslednji je put radila s dobitkom 2018. godine.

- U 2021. kompanija je zatvorila neprofitabilne maloprodajne jedinice, smanjila broj zaposlenih, suzdržala se od novih inicijativa i projekata zbog povećanih neizvesnosti iz okruženja - navodi se u poslovnom izveštaju Studija Moderna - TV prodaje.

Kad je u pitanju tok predstečaja Češkove firme, prema odluci Trgovačkog suda sledi utvrđivanje dugova i potraživanja Studija Moderne – TV prodaje prema drugima, kao i imovine kompanije. Konačni rezultat o stečaju i sudbini Češkove kompanije u Hrvatskoj će dati poverioci.

Prema pisanju slovenačkih medija, radnicima Češkovih preduzeća u Sloveniji ovih dana je isplaćena plata za maj.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja