KO JE NOVI VLASNIK DORMEA? Kralju dušeka propao posao, sve preuzima kineski biznismen: Nazivaju se i SAVETNIKOM ZA SAN
Foto: Printscreen/Youtube/ Tekmovanje POPRI, Shutterstock, Ilustracija

imaju više od 800 radnji

KO JE NOVI VLASNIK DORMEA? Kralju dušeka propao posao, sve preuzima kineski biznismen: Nazivaju se i SAVETNIKOM ZA SAN

Moj biznis -

Ko je kineski biznismen i njegova nemačka kompanija koja je kupila biznis slovenačkog Dormea koji se prethodnih meseci nalazio na rubu propasti? Ko je kompanija koja će "otključati" Dormeove radnje po Srbiji?

Matratzen Concord, kompanija koja je kupila Studio Moderna i maloprodaju od slovenačkog biznismena Sandija Češka, iako nepoznata na domaćem i tržištima regiona, dobro je pozicionirana na tržištu Evrope i Nemačke. Radi se o najvećem trgovačkom lancu za prodaju dušeka, okvira, posteljina i sve ostale "opreme za spavanje".

Kako i kompanija sama sebe predstavlja, "Matratzen Concord je "broj 1 savetnik za san" u Evropi, i posluju od 1986. godine. Kompanija je u vlasništvu kineskog biznismena koji je takođe bio dobavljač za Studio Moderne.

Kako je istaknuto, kompanija trenutno posluje na 3 tržišta: Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, i na njima ima oko 850 maloprodajnih radnji.

Pre više od 20 godina i sam "Matratzen Concord" je prodat kompaniji "Beter Bed Holding" koja se bavi trgovinom krevetima, dušecima i propratnom opremom za spavanje na svetskom tržištu i u svom portfoliu drži nekoliko lanaca nalik "Matratzen Concordu". "Beter Bed" je 2019. nemačkog trgovca dušecima prodao investitoru "Magical Honour".

Češko: Zbog rata smo izgubili treće najveće tržište

Pre neki dan, Sandi Češko je potvrdio da je novo strateško partnerstvo rešenje za probleme u koijima se našla kompanija.

- Zbog rusko-ukrajinskog rata izgubili smo treće najveće tržište, u Ukrajini nam je i uništeno skladište robe, a još veće posledice po biznis imale su sankcije zbog čega smo morali da zatvorimo kompaniju u Rusji, ali i da vratimo celokupan dug VTB banci, rekao je u ekskluzivnoj izjavi za "Blic Biznis" Sandi Češko, tvorac Dormea koji je u 20 zemalja sveta pravio i po pola milijarde evra prihoda godišnje, a sada zbog globalnih problema trpi ozbiljne posledice.

- Ukrajinski rat je imao višestruko negativan uticaj na sistem Studio Moderne i zbog njega smo izgubili treće najveće tržište. Na samom početku rata našoj kompaniji je bombardovano i uništeno skladište. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava jer se napad dogodio noću. Uprkos svemu Ukrajina još uvek radi i broji 100 zaposlenih - rekao je Sandi Češko.

Češko je rekao i da su zaposlenima u Studio Moderna Srbija isplaćene sve zarade.

- Srbija je za nas veoma važno tržište u našem sistemu i kao takva je, uz veliki doprinos koji daje, deo našeg strateškog rešenja - otkrio je Češko.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track