TAJKUN POKUŠAO DA SPASE KRALJA DUŠEKA, NIJE USPEO! Planovi se rušili, dugovi milionski! Radnici tražili plate, on rekao SAMO OVO
Foto: YouTube/Vaš Kanal

TAJKUN POKUŠAO DA SPASE KRALJA DUŠEKA, NIJE USPEO! Planovi se rušili, dugovi milionski! Radnici tražili plate, on rekao SAMO OVO

Moj biznis -

Planovi Sandija Češka, koji je prošle godine bio drugi najbogatiji Slovenac, ruše se polako kao kuća od karata, a izgleda da ni privatizacioni tajkun nije mogao da mu pomogne.

Naime, kako su ranije, u aprilu ove godine, pisali slovenski mediji, najveći tamošnji privatizacioni tajkun Darko Horvat povukao se posle nepuna dva meseca iz akcije spasavanja grupe Studio Moderna, koja je pred bankrotom.

Prema saznanjima medija u Sloveniji, o tome je upravo u aprilu, čelne zaposlene obavestio njen osnivač Sandi Češko, jedan od najbogatijih Slovenaca. Tema sastanka sa njima bila je sanacija desetina miliona evra duga. Horvat je trebalo da ima ključnu ulogu u njihovom otpisu, ali to se očigledno nije desilo.

To je tada bio novi obrt u priči o spasavanju kompanije koja se bavi televizijskom i onlajn prodajom kućnih proizvoda, ali koja je već naišla na probleme sa bankama, dobavljačima i drugim kreditorima.

Sandi Češko
foto: Printscreen/Youtube/ Tekmovanje POPRI

Predao je Češko sudbinu svoje poslovne imperije u ruke Horvata. Predao mu je na desetine brendova, među kojima su Dormeo, Delimano, Rovus, Top Shop i Kosmodisk, koje je uz malu naknadu kupila Horvatova kompanija Dormeo AG, specijalno osnovana za ovu namenu u Švajcarskoj. Takođe je preuzela patente od Češka.

- Studio Moderna je u samo dvadesetak godina, krenuvši od nule, izrastao u kompaniju s osam hiljada zaposlenih, pola milijarde evra prihoda s operacijama u dvadeset zemalja - izjavio je Češko u intervjuu Jutarnjem listu u julu 2020., otkrivši da je upravo u tom periodu dovršio desetogodišnji izlazak iz vlasničke strukture Studija Moderne u korist investicionih fondova pod kontrolom slovenskog biznismena Darka Horvata.

Ali, već sledeće godine Češko je otkupio Studio Moderna od Horvata.

Tamni oblaci nad Studio Moderna

Kako su ranije pisali mediji u Sloveniji, bankovni računi kompanije su bili zamrznuti. Zalihe u prodavnicama su nestale, ali nema novca za naručivanje novih. Zaposleni nisu primili plate. Rekli su tada da imaju problema čak i sa uplatom doprinosa.

Češko nije imao odgovor na pitanje kada će dobiti plate. "Ne znam šta će biti za 24 sata", rekao je on tada, prema saznanjima medija u Sloveniji.

Podsetimo, pre samo godinu dana Sandi Češko je svrstan među 10 najbogatijih Slovenaca s imovinom od 200 miliona evra, piše Jutarnji. Sada je osnivač Dormea i ostalih brendova grupe Studio Moderna slovenskim medijima priznao da ima problema u kompaniji i da kasne plate zaposlenima.

Forbsova lista

Češko je bio i na Forbsovoj listi najbogatijih biznismena u regionu. Sa imovinom procenjenom na 410,5 miliona evra, 2013. našao se u društvu biznismena Emila Tedeskog i Ivice Todorića.

Sandi Češko, koji je sa svojim brendovima Dormeo, Delimano i Kosmodisk prodro u gotovo svako domaćinstvo u ovom delu Evrope, potvrdio je slovenskim medijima da se nalazi u poslovnim poteškoćama.

- Osnivač Dormea i ostalih brendova grupe Studio Moderna nije želeo pred kamere. Ali, u kratkom telefonskom razgovoru priznao je da problema u kompaniji ima - da kasne plate zaposlenima. Ali, priča za njega nije gotova i do kraja će se truditi za opstanak kompanije - navodi portal 24.ur, podsećajući da je Češko pre samo godinu dana svrstavan među 10 najbogatijih Slovenaca s imovinom od 200 miliona evra. Kada se "zagrabi" dublje u prošlost, Češko je stajao još bolje.

Rat u Ukrajini

U "koronu" je Studio Moderna uplovio s poslovanjem, osim na matičnom i drugim tržištima bivših jugoslavenskih republika, u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Moldaviji, Letoniji, Litvaniji i, što se pokazalo vrlo bitnim za današnje probleme kompanije, Ukrajini. Naime, Češko se u maju ove godine požalio da mu je rat u Ukrajini doneo velike probleme.

- Kad je počeo rat u Ukrajini i kada su nas pogodile sankcije, izgubili smo dva tržišta. Osim toga, izgubili smo i finansijskog investitora. Morali smo poduzeti određene mere, a jedna od njih bila je prisilni dogovoru u Švajcarskoj. I menadžer se odlučio na prodaju brendova koje je kupio Darko Horvat - rekao je osnivač Studija Moderna, potvrdivši nagađanja da je kompanija ostala bez brendova Top Shop, Delimano i Kosmodisk, koje je preuzeo Horvat.

(Kurir.rs/necenzurirano.si)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja