NOVI VLASNIK DORMEA BIO U AFERI ZBOG OTROVA U DUŠECIMA? Skandal im oborio prodaju, a onda je kompanija i prodata Kinezima
Foto: Shutterstock

problemi napravili gubitke

NOVI VLASNIK DORMEA BIO U AFERI ZBOG OTROVA U DUŠECIMA? Skandal im oborio prodaju, a onda je kompanija i prodata Kinezima

Moj biznis -

"Matratzen Concord" nemačka kompanija za trgovinu dušecima, koja je kupila Studio Moderna od Sanda Češka, pre 5 godina je izbila u žižu javnosti zbog afere sa "otrovnim dušecima", i zbog koje je kompanija "Beter Bed", vlasnik ovog nemačkog trgovačkog lanca, morao isti i da proda. U međuvremenu, kompanija je povratila imidž i poverenje koje i danas uliva širom Evrope i Nemačke.

Danas je Matratzen Concord najveći trgovački lanc za prodaju dušeka, okvira, posteljina i sve ostale "opreme za spavanje" - lanac kome se veruje. Ali tu davnu 2018. godinu će pamtiti. Tada su zabeležili drastičan pad prodaje na sva tri tržišta, u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, kada je zbog greške u proizvodnji kod dobavljača BASF-a, u dušecima ove kompanije pronađena previsoka koncentracija toksične supstance u njihovim dušecima i jastucima. I sve to bilo je javno komunicirano i danas su javno dostupni podaci.

Njihova ključna tržišta su momentalno reagovala, i čitav skandal se oslikao na rezultatima poslovanja "Beter Bed Holdinga". U prva 3 meseca 2018. godine, prodaja madraca u "Matratzen Concord" je pala za 12 odsto samo u Nemačkoj, dok su u Švajcarskoj zabeležili pad prometa od oko 17,2 odsto.

Tu godinu kompanija je završila sa oko 23 miliona evra gubitka, što je rast od skoro 300 odsto, saopštila je tada kompanija. Kako su tada istakli iz holandskog holdinga, da nije bilo afere, gubici kompanje bi iznosio samo 700.000 evra.

Kako skandal sa otrovnim jastucima i dušecima ne bi nastavio da grize prihode čitavog Holdinga, "Beter Bed" se 2019. godine odlučio da proda "Matratzen Concord". Bilo je i nekoliko pokušaja restrukturiranja trgovinskog lanca, tj. broj radnji je sa preko 1.000 spušten na 850, podeljeni su otkazi u menadžmentu i među zaposlenima, uštedeli su oko 15 miliona evra, ali ni to nije stvorilo sigurnu budućnost za "broj 1 savetnika za san".

Pola godine od restrukturiranja, 25. juna 2019. godine, "Beter Bed" je prodao "Matrazen Concord" investitoru iz Hong Kong-a, Magical Honour limited za oko 5 miliona evra, i transakcija je "prošla" krajem 2019. godine. Od tada, pored 850 radnji u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, počeo da posluje i na tržištu Azije.

"Matratzen Concord" kupio Dormeo

Studio Moderna je nakon nedavne rasprodaje robnih marki prodala i maloprodaju. Kupac je trgovac madracima Matratzen Concord iz Nemačke, rekao je za Finance osnivač i vlasnik Studija Moderna Sandi Češko.

Još uvek restrukturiramo ostale delove Studija Moderna, još ne mogu reći više, rekao je za Finance Česko. Sredinom maja prodao je robne marke Dormeo, Delimano, Rovus i Top Shop švajcarskoj kompaniji Dormeo preduzetnika Darka Horvata.

Pre neki dan, Sandi Češko je potvrdio da je novo strateško partnerstvo rešenje za probleme u koijima se našla kompanija.

- Zbog rusko-ukrajinskog rata izgubili smo treće najveće tržište, u Ukrajini nam je i uništeno skladište robe, a još veće posledice po biznis imale su sankcije zbog čega smo morali da zatvorimo kompaniju u Rusji, ali i da vratimo celokupan dug VTB banci, rekao je Sandi Češko, tvorac Dormea koji je u 20 zemalja sveta pravio i po pola milijarde evra prihoda godišnje.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

00:10

ŽENA STRADALA NA BANOVOM BRDU: Cigareta zapalila krevet u kome je spavala?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track