TRGOVAC ALEKSANDAR U DILEMI, TRABA MU ZAMENA NA POSLU: Da li članovi porodice mogu privremeno da rade u prodavnici BEZ PRIJAVE?
Foto: Shutterstock

TRGOVAC ALEKSANDAR U DILEMI, TRABA MU ZAMENA NA POSLU: Da li članovi porodice mogu privremeno da rade u prodavnici BEZ PRIJAVE?

InfoBiz -

Samostalni preduzetnici u hrpi birokratije često nisu sigurni za odgovore na pitanja u vezi poslovanja, a nekada ne poznaju dovoljno ni zakone. Jedna dilema od pre nekoliko dana postala je gotovo viralna na jednoj preduzetničkoj grupi na društvenim mrežama.

Jedan od trgovaca, Aleksandar, naime, postavio je pitanje da li članovi porodice (suprug, roditelj) mogu povremeno da rade u prodavnici prilikom zamene ili ispomoći bez prijave.

Odgovori na njegovo pitanje su bili različiti, pa su se tako pojedini osvrnuli na Zakon o privrednim društvima, Član 89 koji kaže da: "član porodičnog domaćinstva preduzetnika može raditi kod tog preduzetnika bez zasnivanja radnog odnosa:

1) povremeno tokom dana i to isključivo u sedištu, ako je njegovo prisustvo neophodno zbog prirode delatnosti preduzetnika (da se trgovačka radnja preduzetnika ne bi zatvarala tokom radnog vremena, da bi se utovarila roba, da bi se očistio poslovni prostor i sl.);

2) privremeno tokom osposobljavanja za obavljanje delatnosti starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti, ako preduzetnik obavlja tu delatnost;

3) u vreme kada preduzetnik koristi godišnji odmor u skladu sa zakonom."

Međutim, javili su se pojedini koji su istakli da je inspekcija vrlo rigorozna te da ne bi savetovao ovakvu praksu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track