KOLIKU PENZIJU ĆETE PRIMATI MOŽETE I SAMI DA ODREDITE: Do sada je tu mogućnost iskoristilo oko 200.000 ljudi, OVO JE NAČIN
Foto: Shutterstock, Ilustracija

penzijski fond

KOLIKU PENZIJU ĆETE PRIMATI MOŽETE I SAMI DA ODREDITE: Do sada je tu mogućnost iskoristilo oko 200.000 ljudi, OVO JE NAČIN

Penzioner -

Kada se svede računica drugog tromesečja, dobrovoljne penzijske fondove uplaćivao je 217.421 korisnik, njihove ukupne uplate iznosile su 1,07 milijardi dinara, članovi su povukli 832,3 miliona dinara, a prinos od ulaganja iznosio je oko dve milijarde dinara, saopšteno je u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o sektoru dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji.

Neto imovina fondova iznosila je 51,8 milijardi dinara i bila je veća za 4,2 odsto, u odnosu na kraj prethodnog tromesečja.

Sama struktura ulaganja imovine fondova nije bitno izmenjena, pošto su najveći udeo imale državne obveznice, koje su činile 77,4 odsto ukupne imovine, a sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 10,2 odsto, dok je ulaganje u akcije 11,1 odsto, navodi se u izveštaju NBS.

Smanjenje, Penzije, Penzioneri
foto: Shuter

Prosečan iznos prikupljenih sredstava na računima članova, koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos, iznosio je 266.100 dinara, prenosi Tanjug.

Polna struktura članova i iznos njihovih sredstava nije se značajno promenila u odnosu na prethodne periode, pa su većinu i dalje činili muškarci, koji su u ukupnom broju korisnika učestvovali sa 57,1 odsto.

novac, Muškarac, žena
foto: Shutterstock

Prosečna starosna dob uplatilaca dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju drugog tromesečja je iznosila oko 47 godina, a najviše je bilo korisnika između 40 i 60 godina, i to 62 odsto.

Procenat korisnika koji su stariji od 53 godine približan je procentu koji je prikazan u pethodnim godinama i iznosio je 30,8 odsto, dok je procenat starijih od 58 godina 18,1 odsto.

Ukupan iznos pojedinačnih uplata u drugom tromesečju broji 36,9 odsto, 33,4 odsto uplate poslodavaca koji kao obveznici uplate svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se 29,7 odsto odnosi na uplate preko penzijskih planova.

Penzioneri
foto: Thinkstock

Кada se govori o isplatama, većinu su činile jednokratne koje su iznosile 693,2 miliona dinara, programirane isplate 125,3 miliona, a delimične 13,8 miliona dinara.

Na tržištu koje se odnosi na dobrovoljne penzijske fondove poslovala su četiri društva za upravljanje, koja su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, dve kastodi banke, pet banaka posrednika i jedno društvo za osiguranje posrednika.

Kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja