KOLIKO ĆE KOŠTATI STRUJA OD 1.NOVEMBRA: Ljude zbunio cenovnik EPS po kome je poskupljenje 9,28 umesto 8 %, stručnjak sve objasnio
Foto: Shutterstock

računica

KOLIKO ĆE KOŠTATI STRUJA OD 1.NOVEMBRA: Ljude zbunio cenovnik EPS po kome je poskupljenje 9,28 umesto 8 %, stručnjak sve objasnio

Novčanik -

Građane i male potrošače električne energije koji su pomislili da je kilovatsat (kWh) električne energije poskupeo osam odsto, što je prosek kako je i objavila Agencija za energetiku, zbunila je vest da je kilovatsat za njih skuplji 9,28 odsto, kako je objavila Elektroprivreda Srbije (EPS).

Prema rečima stručnjaka za energetiku Željka Markovića, iako je cena aktivne električne energije i troška garantovanog snabdevača porasla za više od devet odsto, ostale tarifne stavke na računu nisu menjane, pa je stoga prosečna cena porasla osam odsto.

- Po novom cenovniku za garantovano snabdevanje, koji stupa na snagu 1. novembra, jedan kWh aktivne energije poskupeo je 9,28 odsto, dok je trošak garantovanog snabdevača povećan 9,66 odsto - objasnio je Marković.

Struja, Električna Energija, Strujomer, čitanje Struje
foto: Think

On je rekao da, ako se izračuna prosečna cena kWh, na način kako to računa Agencija za energetiku Srbije (AERS), a koja se dobija kao ukupan prihod po računima za električnu energiju garantovanog snabdevača, podeljen sa ukupnom aktivnom energijom, pre i posle poskupljenja, prosečna cena struje biće veća osam odsto.

Tako je kWh, pre poskupljenja, po toj računici u proseku koštao 9,50 dinara, bez poreza i taksi, odnosno 13,31 dinar sa porezima i taksama, a posle poskupljenja 10,26 dinara, bez poreza i taksi, odnosno 14,29 dinara sa tim dažbinama.

Marković je naveo da će računi građanima u proseku biti povećati oko osam odsto, a tačan nivo povećanja zavisiće pre svega od potrošnje svakog od kupca, zbog postojanja tarifa (viša, niža ili jedna tarifa), kao i zona (zelena, plava i crvena).

štednja, struja
foto: Shutterstock, Ilustracija

To izgleda ovako:

- vlasnici jednotarifnih brojila koji troše 350 kWh mesečno, u zelenoj zoni, dobiće veće račune za 7,47 odsto, bez takse za javni medijski servis

- kupci koji troše 600 kWh koji ulaze u plavu zonu, račun će, biti veći 7,74 odsto, takođe bez takse za javni medijski servis

- građani i mali potrošači koji mesečno troše 2.000 kWh i time ulaze u crvenu zonu, račun za struju, bez takse za javni medijski servis, biće veći za 8,89 odsto

struja, cena
foto: Shutterstock

1. ZELENA ZONA - Najjeftiniji kWh po EPS-ovom cenovniku u zelenoj zoni za potrošnju do 350 kWh od 1. novembra koštaće 2,277 dinara, umesto sadašnjih 2,084 dinara, dok je za potrošnju do 1.600 kWh će, umesto 8,336 dinara koštati 9,109 dinara.

2. PLAVA ZONA- kWh jeftine struje umesto 3,126 dinara biti 3,416 dinara, dok će skupa sa 12,504 skočiti na 13,6638 dinara, što je poskupljenje 9,28 odsto.

3. CRVENA ZONA - Cena jeftinog „crvenog“ kWh sada je 6,252 dinara, a nova je 6,8319 dinara, dok će u skupoj tarifi sa 25,008 dinara, a od novembra biti 27,3276 dinara, što je, takođe poskupljenje 9,28 odsto.

kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track