02:28

Kako da gubitke svedemo na mimum i da se društvo brže oporavi od posledica?

KURIR TV

PROGNOZE ZA SRBIJU LOŠE! Tadić upozorava: Porast temperature donosi katastrofe EVO ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA OVOG VEKA

Održiva budućnost -

Elementarne i druge nepogode su neminovnost. Ne možemo ih sprečiti, ali ih možemo dočekati spremniji i otporniji. Za to su potrebna ulaganja u prevenciju, informisanje građana i bolja opremljenost za reagovanje.

Time se štete i gubici - svode na minimum, a društvo brže i lakše oporavlja od posledica. To je bila tema međunarodne konferencije “Smanjenje rizika od katastrofa – modeli i prakse na međunarodnom i nacionalnom nivou”.

Miroslav Tadić, iz UNDP, govorio je brojnim prirodnim nepogodama i katastrofama koje su zadesile Srbiju u poslednjoj deceniji. Takođe se dotakao i samih klimatskih promena za koje je naveo da se u Srbiji prosečna temperatura vazduha povećala za 1.1 °C.

Prosečna temperatura u Srbiji se povećala za 1.1 °C, a u nekim krajevima čak i za 2°C. Najdramatičnije prognoze pokazuju da do kraja veka možemo očekivati porast prosečne temperature u Srbiji od čak 4°C. Ukoliko uporedimo koje sve katastrofe smo imali sa porastom prosečne temperature od 1°C, možemo samo da zamislimo šta nas očekuje sa porastom od 4°C - rekao je Tadić.

Njegovo izlaganje možete videti u videu ispod:

03:23

Miroslav Tadić o klimatskim promenama

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:09

GRADNJA SISTEMA CIVILNE ZAŠTITE U PUNOM JEKU! Luković za Kurir TV: Zahvaljujući EU uspeli smo da uradimo mnogo toga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track