OVAJ FARMER NAPLAĆUJE MLEKO PREKO 100 RSD PO LITRU: Samo jednom dobavljaču proda i do 400 litara i ne planira da spusti cenu
Foto: Shutterstock

zadovoljan

OVAJ FARMER NAPLAĆUJE MLEKO PREKO 100 RSD PO LITRU: Samo jednom dobavljaču proda i do 400 litara i ne planira da spusti cenu

Novčanik -

Cena mleka u Nemačkoj trenutno je oko 45 centi (oko 53 dinara), dok je organsko 10 centi više (oko 65 dinara). Ipak, poznati pekar u južnoj Nemačkoj svom dobavljaču plaća litar po ceni perece, gotovo jedan evro, tačnije 95 centi (111 dinara).

Vlasnik pekare i poslastičarnice "BeckaBeck" Hajnrih Bek, već nekoliko godina ima ugovor sa svojim dobavljačem mleka Trosterhofom.

- U razgovoru sa farmerom jedno je vodilo drugome. Cena bi trebalo da bude poštena i obe strane bi trebalo da imaju koristi - rekao je Bek za Agrarheute.

Njemu je pereca glavno pecivo, a za pripremu testa koristi mleko. Sada mu Trosterhof svaki dan isporučuje 200 do 400 litara koje koriste za razne pekarske proizvode.

Mleko, imlek
foto: Shutterstock

Rekordna cena mleka isplati se poljoprivrednicima i pekarima

Bek je rekao da je dogovor dobar za obe strane.

- Želim poljoprivredniku da platim poštenu cenu. Ne radi se uvek samo o zarađivanju novca, morate učiniti nešto i za svoju domovinu, a ne samo profit, profit, profit.

Njegova filozofija bila je:

- Mora biti dobrog ukusa, mora dolaziti iz regije i ako je organsko, još bolje.

Krava, Mleko, Krave, Muža
foto: Shutter, Stočarstvo

Rekao je kako su im važni svih 40 poljoprivrednika od kojih nabavlja sirovine. U poređenju sa mlekom koje je prethodno kupovao, ovo organsko sirovo ima veći procenat masti, što utiče na kvalitet proizvoda. To znači da duže ostaju sveži i sočni, kaže on.

Bek trenutno ima 20 ispostava u Baden-Virtembergu, a snabdeva i neke prodavnice. Firmu vodi od 1990. godine, a kaže kako ne želi da dalje širi poslovanje, jer to onda više ne bi bio porodični posao.

BiznisKurir/Agrarheute

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track