OVA OVCA JE SKUPLJA OD LUKSUZNOG AUTOMOBILA: Više liči na malog konja nego na ovcu a evo po čemu je toliko posebna (FOTO)
Foto: Fatma Esma Arslan Ozdel / AFP / Profimedia

OVA OVCA JE SKUPLJA OD LUKSUZNOG AUTOMOBILA: Više liči na malog konja nego na ovcu a evo po čemu je toliko posebna (FOTO)

Novčanik -

Na sajmu u Mbouru, 100 kilometara od glavnog grada Senegala, Dakara, prodaju se ovce vrste Ladoum po ceni od 90.000 dolara.

Ovca, poznata i kao "kralj ovaca", godinama se prodaje po cenama koje premašuju cene luksuznih automobila, a za stanovništvo Senegala ova rasa je "više od ovce".

Ovca
foto: Seyllou / AFP / Profimedia

Ova pasmina nastala je mešavinom “Toubaire” iz Mauritanije i “Balibali” iz Malija.

Visok 1,5 metara i težak oko 170 kilograma, Ladoum više liči na malog konja nego na ovcu, a u zapadnoj Africi se smatra znakom prestiža.

Ovca
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na sajmu, pred veliki muslimanski praznik Kurban bajram, kupcima su ponuđene ovce ove rase različitih boja i karakteristika.

Ovca
foto: Fatma Esma Arslan Ozdel / AFP / Profimedia

Za razliku od ostalih ovaca i ovnova, Ladoumi se ne kolju na pijacama, već u posebno pripremljenim udobnim prostorijama.

Osim toga, Ladoumi se koriste u uzgojne svrhe za ulepšavanje drugih pasmina. U gotovo svim regijama Senegala održavaju se razna takmičenja za odabir najlepšeg Ladouma.

Kurir.rs/FENIX MAGAZIN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja