DOSTAVLJAČI HRANE MASOVNO UPADAJU U SAOBRAĆAJNE NEZGODE: Evo kakva su im prava i da li imaju osiguranje koje ih štiti
Foto: Shutterstock

DOSTAVLJAČI HRANE MASOVNO UPADAJU U SAOBRAĆAJNE NEZGODE: Evo kakva su im prava i da li imaju osiguranje koje ih štiti

InfoBiz -

U stalnoj trci sa vremenom i za honorarom, dostavljači hrane često rizikuju i svoje i živote drugih u saobraćaju. U dostavljačkim firmama tvrde da su svi radnici osigurani, ali praksa pokazuje da se veliki broj nesreća u kojim učestvuju nikada ne prijavi.

Pre nekoliko dana u sudaru u Ulici cara Dušana oboren je motociklista, vozač dostavljačke službe. To je samo jedna u nizu saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici dostavljači.

Dnevno bude na desetine takvih slučajeva, kažu iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

- Da bi njihovi prihodi bili što veći, kršeći saobraćajne propise oni izazivaju saobraćajne nezgode, pa je Agencija već imala sastanak sa tim firmama. Oni koriste rute koje su najbliže adresi gde dostavljaju paket - rekao je Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Glovo, dostavljači hrane, dostavljači
foto: Shutterstock

Na raskrsnicama ne ustupe prvenstvo prolaza ili prekrše pravilo desne strane, kažu policijski službenici koji rade uviđaje. Međutim, manje je nezgoda nego prošle godine.

- Primećen je znatni broj smanjenja saobraćajnih nezgoda, broja poginulih i povređenih. Prošle godine do sada imali smo 38 poginulih lica, a ove 28 - naveo je Ivica Bulatović iz Uprave saobraćajne policije.

Prošle godine poginuo je jedan dostavljač, a povređeno je na desetine. Osiguranje imaju svi zaposleni, tvrde u jednoj dostavljačkoj službi.

Samo prošle godine ta firma isplatila je 971.000 evra osiguranja radnicima na njihovoj platformi širom Evrope, u 27 država. U roku od pet dana dostavljačima bude uplaćen novac, ali samo ako su prijavljeni na aplikaciji.

- To sve kompanija sredi, imamo sve pokriveno kompletno osiguranje. Ima na aplikaciji sve lepo objašnjeno, kakva dokumentacija treba da se dostavi - navela je Slobodanka Đurić, dostavljač.

Glovo, dostavljači hrane, dostavljači
foto: Shutterstock

Aplikacija za dostavu ima nekoliko, ali nisu svi radnici prijavljeni.

Oni koji nisu zaposleni u dostavljačkoj službi i voze porudžbine isključivo za aplikaciju, nemaju osiguranje, kažu upućeni. Njima je to dodatna zarada.

Sve je više i stranih radnika koji dostavljaju hranu. Postavlja se pitanje kako su oni osigurani.

Praksa pokazuje da se mnoge saobraćajne nezgode u kojima učestvuju dostavljači i ne prijave.

BiznisKurir/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja