OVAJ UREĐAJ U KUĆI ''GUTA'' STRUJU, A STALNO VAM JE UKLJUČEN: Stvara veliki trošak, zato ga isključite tokom noći!
Foto: Shutterstock

nikad ne biste pomislili

OVAJ UREĐAJ U KUĆI ''GUTA'' STRUJU, A STALNO VAM JE UKLJUČEN: Stvara veliki trošak, zato ga isključite tokom noći!

Novčanik -

Kada razmatramo naše mesečne troškove, račun koji nam zadaje najviše glavobolja je onaj za struju, a često nas i iznenadi cifra koju vidimo na istom. Međutim, mnogi tvrde da, ukoliko imate ogromnu potrošnju, možete da ostvarite veliku uštedu električne energije, a jedan kućni aparat je kod većine domaćinstava stalno uključen, a mogao bi da smanji potrošnju struje.

Kada razmišljate šta je to što može najviše struje da potroši u kući, sigurno ne pomislite na ruter za povezivanje na internet. Ali, ako vam je ceo dan neprestano uključen, trošiće znatno više struje.

ruter
foto: Shutterstock

Energetska efikasnost rutera

Iz tog razloga, trebalo bi da obratimo pažnju na energetsku efikasnost rutera, pre nego što ga kupimo, a zatim se pobrinemo da ima najmanju moguću potrošnju energije kada je uključen i u stand-by modu.

Nemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako ruter ne može da se isključi, jer koristi i telefonsku liniju. Ako se radi o tome, savet je da nabavite ruter koji ima mogućnost bar isključivanja Wi-Fi-ja kada nije u upotrebi.

Ruter za internet nije aparat koji troši više struje od frižidera ili sličnih uređaja, ali bi svakako bilo poželjno da ga iskljućite kada vam nije potreban.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja