ZA GREJANJE MORAJU DA DOPLATE 81.000 EVRA: Stanari odlepili kad je stiglo obaveštenje - "Treba da dam 2.500 €, ODAKLE?!"
Foto: Shutterstock

ZA GREJANJE MORAJU DA DOPLATE 81.000 EVRA: Stanari odlepili kad je stiglo obaveštenje - "Treba da dam 2.500 €, ODAKLE?!"

Novčanik -

Stanari u stambenom kompleksu u Berlinu moraju da plate 81.000 evra dodatnih troškova grejanja za 2022. godinu. Mnogi stanari su šokirani kada su čuli ovu vest.

Neugodan početak nove godine za stanare berlinske stambene zadruge Gevobag. Kako prenose nemački mediji, od stanara je zatraženo da plate dodatne troškove grejanja od 400 do 3.500 evra svaki za 2022. godinu. Ukupno stanari stambenog kompleksa u Tegel-Sudu moraju da plate ukupno 81.000 evra.

Stefani F, koja sa sinom i partnerom živi u dvoiposobnom stanu (71 kvadrat) jedna je od njih.

“Moram da platim 2.500 evra zaostatka i to početkom godine, kad i mnogi drugi računi dospevaju. Kako ćemo to da rešimo?”

Njena stanarina, koja je ranije iznosila 710 evra, od februara će porasti na 982 evra zbog prilagođavanja operativnih troškova, navode nemački mediji.

Ko je kriv za prevelike račune?

Stanari su tek nakon katoličkog Božića u poštanskim sandučićima pronašli račune za režije s datumom od 20. decembra.

Pojedini stanari su prijavili greške u obračunima koje su dobili. Na primer, na računu je navedeno dvostruko više radijatora nego što ih je stvarno bilo. Gevobag još nije uspeo da objasni prevelike račune.

"Kao što je poznato, cene energije za grejanje značajno su porasle od 2022. godine. U principu, kroz naše okvirne ugovore dobijamo jeftinije cene gasa nego na tržištu za pojedinačne ugovore”, navela je predstavnica stambene firme.

Stanarima je preporučeno da prilagode iznose koje mesečno izdvajaju za grejanje.

Sve više ljudi traži pomoć

Predsednik Zadruge alternativnih stanara i zaštite potrošača (AMV), rekao je za nemačke medije kako sve više stanara dolazi s ogromnim računima za grejanje.

Navodi kako mnogi stanari smatraju kako je došlo do greške prilikom godišnjeg obračuna za troškove grejanja i tople vode.

Kurir.rs/Fenix-magazin/SČ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track