CENA JAJA U LOZNICI PREVRŠILA SVAKU MERU: Prodavci pakovanje cene više od 1.000 dinara: ''Ko će da im plati toliko?!''
Foto: CILE

postali alavi

CENA JAJA U LOZNICI PREVRŠILA SVAKU MERU: Prodavci pakovanje cene više od 1.000 dinara: ''Ko će da im plati toliko?!''

Novčanik -

U poslednjem periodu, cena jaja na pijacama u Srbiji je varirala u zavisnosti od prodajnog mesta, geografske lokacije, ali i njihove veličine. Prema podacima sa terena, ali i iz biltena Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, cena jaja kreće se od 11 do 35 dinara po komadu, čija cena je najviša u Loznici. Što znači da je cena za karton od 30 komada čak 1.050 dinara!

Ova cenovna dinamika delimično je rezultat sezonskih faktora, ali i globalnih ekonomskih kretanja, poput cena hrane za životinje i troškova transporta.

Tako su jaja veličine L u Kragujevcu i Vranju koštala od 18 dinara po komadu, do 24 i 25 dinara u Beogradu i Šapcu, a čak 30 dinara u Loznici.

Najjeftinije jaje S veličine moglo je da se nađe u Smederevu, po ceni od 11 dinara, isto jaje u Čačku bilo je pristupačno za 15, a u Požarevcu za 19 dinara po jajetu, dok je u Beogradu cena istog 20 dinara. Vodeću cenu za ovu vrstu i veličinu jaja imali su u Šapcu, čiji je iznos dosezao čak 35 dinara za komad.

jaja
foto: Kurir/T.S.

Na pijacama širom zemlje mogla su da se nađu i jaja veličine XL, koja su u Loznici iznosila 35 dinara po komadu, ali su se na nekim pijacama prodavala i jeftinije, odnosno za 19 dinara u Kragujevcu, 20 u Nišu, u Zaječaru za tri dinara više, a u Beogradu na Skadarliji za 25 dinara po komadu.

U beogradskim supermarketima, cene jaja S veličine kreću se po komadu od 20 dinara, jaja M veličine su od 18 do 22,5, dok su jaja veličine L od 20 do 25, a XL po ceni od 27 i 28 dinara po jajetu.

Pitali smo i potrošače da li su zadovoljni trenutnom cenom jaja na tržištu, a odgovor jedne Vesne je glasio:

jaja, Uskrs
foto: Shutterstock

- Ko će da im plati toliko, ako znaju da na drugom mestu ima mnogo jeftinije? Na pijacama smo navikli da su cene pristupačnije, u odnosu na prodavnice, ali ni to više nije tako, očigledno, postali su i oni alavi. Ko ima uslove, više mu se isplati da gaji koke nosilje, nego da plaća jaje 35 dinara, to je van svake pameti - zaključila je ona.

U svakom slučaju, bez obzira na mesto kupovine, potrošači treba da budu informisani o cenama, poreklu i kvalitetu jaja koje kupuju, kako bi doneli najbolju odluku, u skladu sa mogućnostima i preferencijama, prilikom same kupovine.

kurir.rs/ T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track