VIŠE SE ISPLATI DA BOŽIĆ SLAVIMO UZ BAKALAR I KAVIJAR: Cena "žive vage" pred praznike otišla u nebo evo koliko sada košta kilogram
Foto: Kurir/D.Č.

papreno

VIŠE SE ISPLATI DA BOŽIĆ SLAVIMO UZ BAKALAR I KAVIJAR: Cena "žive vage" pred praznike otišla u nebo evo koliko sada košta kilogram

Novčanik -

Ako je suditi po ceni jagnjećeg i prasećeg pečenja, koje nikad nije bilo skuplje, predstojeće praznike će biti isplativije proslaviti uz bakalar i kavijar, pričaju u šali ovih dana Čačani koji za Novu godinu i Božić planiraju svečanu trpezu. Međutim, onima koji za prase od 30 kilograma treba da izdvoje 18.000 dinara, nije do šale.

- Svake godine za Božić na trpezu ide pečeno prase, a za Vaskrs jagnje, tako je oduvek.To su praznici kada se okupi cela porodica, dođu nam deca I unuci… Ali ove godine najverovatnije ćemo u pečenjari kupiti nekoliko kilograma prasećeg pečenja, jer sam već dva puta išao u Ljubić na stočna pijaca i prase nisam našao, kažu da je 600 dinara po kilogramu – priča Milisav, penzioner iz Čačka.

pečenje
foto: Kurir/D.Č.

Ni čačanski stočari ne pamte da je pred praznike cena prasetine i jagnjetine „žive vage“ bila ovoliko visoka. Kažu da pred praznike, zbog veće potražnje, cena neznatno poraste, a sva je prilika da se na 600 dinara neće stati, jer prasadi na tržištu nema.

pečenje
foto: Kurir/D.Č.

- Tokom leta, zbog sinjske kuge, u čitavom okrugu je pobijen veliki broj svinja pa je to jedan od razloga zašto sada prasadi nema. Ako se uzme u obzir da su u Bačkoj za prase od 10 kilograma stočarima za punjenje turnusa tražili 100 evra i više po komadu, dok se uhrani na 30 kilograma 600 dinara po kilu je realna cena, ma koliko zvučalo neverovatno. Činjenica da pojedini pečenjari nude i više, da ispoštuju naručene količine, ukazuje da cena prasetine može do Božića da bude i veća – rekla je Nevenka Marković iz sela Ostra čija se porodica godinama bavi uzgojem svinja i ovaca.

pečenje
foto: Kurir/D.Č.

Ona kaže da u uzgoju trenutno nemaju prasiće, jer je njihova cena u nabavci bila previsoka, pa su ovu sezonu pauzirali. Ističe da su nedavno „na veliko“ prodali 300 jagnjadi po ceni od 500 dinara po kilogramu, i ako je njihova cena danas na tržištu za 100 dinara viša.

Svinje, Prasići
foto: Reuters

Slična je situacija i u nadaleko čuvenim čačanskim pečenjarama, gde su cene još jesenas skočile. Za kilogram hrskave prasetine trenutno treba izdvojiti oko 2.300, dok je jagnjetina za oko 500 dinara skuplja.

- Kupci negoduju zbog poskupljenja, ali nije do nas...Retko se dešava da cene prasića skaču u sred posta, kao ove godine. Ranije se znalo da je cena pečenja puta tri u odnosu na živu vagu prasetine, ali to odavno više nije pravilo. Ne pamtim da su jagnjad i prasad po kilu koštala isto, kao što je danas, jagnjad su uvek bila skuplja. Prasadi na tržištu skoro da nema – kaže jedan čačanski pečenjar.

Inače, većina čačanskih pečenjara svoje ispostave poslednjiih godina ima i u Beogradu. Cene u njihovim prestoničkim pečenjarama su oduvek za nijansu bile više nego u Čačku, što pravdaju većim troškovima poslovanja.

kurir.rs/ D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja