ZVALI GA HRANOM ZA SIROMAŠNE, A SADA KOŠTA KAO SUVO ZLATO: Poslednjih 10 godina cena stalno skače, kilogram ide i do 60 €!
Foto: RINA

najtraženija na svetu

ZVALI GA HRANOM ZA SIROMAŠNE, A SADA KOŠTA KAO SUVO ZLATO: Poslednjih 10 godina cena stalno skače, kilogram ide i do 60 €!

Novčanik -

Iako se u prošlosti nazivao hranom za siromašne, bakalar danas košta kao suvo zlato - 60 evra po kilogramu! Kako piše Index.hr, norveški bakalar je među najtraženijom ribom na svetu, a ujedno i omiljeno jelo Hrvata za Božić. Međutim, u poslednjih 10 godina njegova cena konstantno raste, ali i varira od zemlje do zemlje.

U prodavnicama, cena sušenog bakalara se kreće od 40 do 55 evra po kilogramu, što znači da je za oko 30 odsto skuplji u odnosu na prošlu godinu dodaje hrvatski list.

Inače, po godišnjoj potrošnji ribe, Hrvati se nalaze na devetom mestu u EU. Hrvati su tokom prošle godine uvezli 536 tona bakalara, u vrednosti od gotovo osam miliona evra, dok je godinu dana ranije taj broj bio nešto manji, kao i vrednost od 6,5 miliona evra.

NAJSKUPLJI U AUSTRIJI

U susednoj Italiji najskuplji bakalar Hrvati su pronašli za 44 evra po kilogramu, dok je najjeftiniji 24. U onlajn trgovinama u Švajcarskoj trenutno je najniža cena bakalara 28,5, dok se na popustima mogao naći i za 17 do 20 evra po kilogramu.

Od šest evropskih zemalja čiju je ponuda analizirana, najskuplje ga prodaju u Austriji. Cena mu varira od 30-ak evra, a najskuplji je 38,50, što je i dalje za 1,5 puta manje nego u Hrvatskoj.

I dok se u Hrvatskoj sušeni, vakuumirani atlantski ili norveški bakalar plaća suvim zlatom, u evropskim zemljama njegova cena jedva da je rasla pišu Hrvati. Bakalar iz Norveške najviše uvoze zemlje Evropske unije, a najveći potrošači ovog "smrdljivca" su Portugalci, koji godišnje u proseku pojedu 56 kilograma bele i plave ribe.

Portugalci će za praznike kilogram sušenog bakalara platiti tek 14.95 evra, što je, u odnosu na cenu u Hrvatskoj, čak četiri puta manje. Zavisno od procesa prerade, cene variraju. Odluče li se za bakalar koji je u salamuri stajao 180 dana, za komad od dva kilograma će najviše dati 44.95 evra, što je i dalje jeftinije nego u Hrvatskoj.

Portugalci pojedu oko 20 odsto ulovljenog bakalara na svetu. Iako imaju dugu obalu uz Atlantski okean, više ga ne love, nego uvoze upravo iz Norveške. Duga tradiciju spremanja bakalara za praznike njeguje se u Francuskoj i Španiji, gde mu cena varira u odnosu na Portugal tek oko jedan evro.

kurir.rs/telegrafbiznis/prenela: J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja