CENA OVOG SRPSKOG SPECIJALITETA ŠOKIRALA KUPCE NA PIJACI - 700 RSD za 300 grama: "Ne mogu da verujem, pa od čega je napravljen!"
Foto: Shutterstock

PRESKUPO

CENA OVOG SRPSKOG SPECIJALITETA ŠOKIRALA KUPCE NA PIJACI - 700 RSD za 300 grama: "Ne mogu da verujem, pa od čega je napravljen!"

Novčanik -

Kako u Srbiji volimo da jedemo jaku hranu, tako je neizostavan deo u ovim hladnim danima i zimskom periodu da se na trpezi nađu i pihtije. Međutim, cena pihtija na beogradskim pijacama je dostigla astronomsku cifru od 700 dinara po kutiji od samo 300 grama.

Sve ovo donekle bi ljubitelji ovog delikatesa možda i mogli da prihvate da sa druge strane njihova cena u beogradskim restoranima, pa i Skadarliji nijeznatno niža. U jednoj od poznatih skadarlijskih kafana možete da sednete i pojedete domaće pihtije od tri vrste mesa za 560 dinara, dok se u drugim mogu najesti od 400 grama pihtija za "svega" 490 dinara.

Kako se često održavaju i pihtijade u kojima učestvuju svi koji žele da se takmiče u spremanju ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta, pihtije postaju sve traženije i cenjenije na srpskom tržištu.

predjelo, pihtije
foto: Shuttersotck

U većini mesara u Beogradu još uvek se nije pojavio ovaj specijalitet, pa se teško i nalaze, ali zato po nepisanom pravilu ko prvi u ponudi ima, on diktira cenu. Tako će ljubitelje ovog delikatesa na Palilulskoj pijaci u Beogradu sačekati cena od čak 700 dinara za 300 grama.

- Pihtije 700 dinara?! Sad sam sve čula. Iako je sad period kad se obično jedu, ne mogu da verujem da su toliko skupe - ističe Beograđanka Vesna, koju smo sreli na pijaci.

Pihtije
foto: Profimedia

U drugim krajevima Srbije, tanjir pihtija se kreće između 150 i 250 dinara u lokalnim kafanama. Međutim, u Pčinjskom okrugu, kilogram pihtija košta 1.250 dinara. Ali, ističu da niko ne naručuje u toj količini, već se uvek opredele za neku manju gramažu, između 200 i 400 grama, gde cena za 200 grama iznosi 250 dinara.

To koliko ćete platiti mnogo zavisi i od načina spremanja ovog srpskog specijaliteta. Najjeftinije pihtije su sa svinjskim papcima i kožurom, ali ako se tome doda dosta suvog mesa i njihova vrednost je mnogo veća.

pihtije
foto: Profimedia

Takođe, treba napomenuti da su pihtije i vrlo zdrave, jer pospešuju obnavljanje hrskavice u zglobovima, kako tvrde stručnjaci.

kurir.rs/ T.B.

Bonus video:

03:19

ONI KOJI ODLAŽU KUPOVINU NEKRETNINA BIĆE NA GUBITKU Stručnjaci: Cene rastu od 2016. godine, a evo nakon čega je nastao KOLAPS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track