NA PIJACAMA JE MOŽDA JEFTINIJE ALI POSLEDICE MOGU BITI SKUPE! Ovo nikako ne kupujte od nelegalnih prodavaca: Sumnjiv kvalitet
Foto: Printscreen/RTS

NA PIJACAMA JE MOŽDA JEFTINIJE ALI POSLEDICE MOGU BITI SKUPE! Ovo nikako ne kupujte od nelegalnih prodavaca: Sumnjiv kvalitet

Novčanik -

Kafa i čokolada mogu da budu jeftiniji na pijacama, ali ne i bezbedniji, stoga nije dobro slušati savete koji upućuju na to da pazarite kod neproverenih trgovaca.

Dodatno, prema nekim saznanjima, akciza na određene proizvode koji se prodaju na pijacama nije plaćena, a uglavnom je reč o kafi i alkoholu koje su akcizna roba.

Te proizvode naime, često prodaju fizička lica, a onda tokovi nabavke tih proizvoda nisu poznati.

Preprodavci čokolada, garderobe, tehnike, akcizne robe, hemije, kozmetike, ne bi smeli da rade bez fiskalne kase i kao preduzetnici-paušalci. Te pogodnosti nisu rezervisane za njih. Ipak, ova roba nalazi put do tezgi zbog neadekvatne primene propisa, a prodaje se bez izdavanja računa i plaćanja poreza, zbog čega predstavlja veliki izvor sive ekonomije i nelojalnu konkurenciju legalnoj privredi.

To je jedan od glavnih zaključaka ranije analize koja se bavila pijačnom prodajom tzv. nesopstvenih proizvoda, odnosno artikala koje trgovac ne proizvodi, već ih samo preprodaje, a neretko je reč o robi nabavljenoj putem šverca.

Pijaca
foto: Privatna Arhiva

"Propaganda da se kupuje na pijacama na takav način može da bude štetna. Da, jeste jeftinije, ali ko na kraju plati posledice? Sumnjivi su tokovi nabavke, a da napomenem da je u cenu proizvoda u prodavnicama, pored marži, uračunat i zakup prostora, nabavna cena, kao i radna snaga i drugi niz faktora. Logično je da je taj proozvod skuplji u marketima, ali i sigurniji. Te dodatne troškove trgovci koji prodaju na pijacama ili improvizovanih štandovima, nemaju", kaže Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS (Nacionalno udruženje potrošača).

Prema njegovim rečima, osim sumnjivog kvaliteta, sporne su i deklaracije ali i to što to sivo tržište nije dovoljno istraženo. Naravno, ne govorimo o legalnim pijačnim prodavcima već onim koji prodaju uglavnom švercovanu robu, a koje lako možete da prepoznate upravo po tome što prodaju razne poznate marke poput "milka" čokolada, viskija i raznih brendova kafe.

"Ne postoji tu garancija kvaliteta, a dodatno, potrošač nema na koga da se žali niti kome ukoliko dođe do problema sa nekim od tih proizvoda", kaže sagovornik i ističe da to jeste ponekad povoljnija opcija po potrošača ali da posledice mogu da budu dosta skuplje.

Apelovano je nedavno na sve kupce da ne kupuju povrće za zimnicu od nelegalnih prodavaca koji robu prodaju ispred ili u blizini Veletržnice Beograd odnosno pijace. Kako se navodi, takvoj robi se uglavnom ne zna poreklo, a takođe nije redak slučaj da nelegalni prodavci manipulišu i na baždarenju vage, pa kupci na kraju budu oštećeni.

Ovakva prodaja, pre svega, predstavlja i rizik za same kupce koji se odluče na ovakav vid kupovine, ističe se u saopštenju.

Kako navode, osim navedenih posledica, nelegalna trgovina van zakonskih tokova narušava i poslovanje legalnih proizvođača i trgovaca, kao i funkcionisanja tržišne ekonomije.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track