TRGOVCI NAS DERU NA CENAMA OMILJENIH SLATKIŠA: Za popularnu čokoladu na pijaci treba upola manje para, a tek gumene bombone!
Foto: Shutterstock

nemaju meru

TRGOVCI NAS DERU NA CENAMA OMILJENIH SLATKIŠA: Za popularnu čokoladu na pijaci treba upola manje para, a tek gumene bombone!

Novčanik -

Razlika u cenama na pijacama i u prodavnicama poslednjih meseci je sve veća, a pojedini sugrađani tvrde da se na tezgama koje prodaju slatkiše iznosi gotovo duplo razlikuju u odnosu na one u radnjama.

Na jednoj beogradskoj pijaci, popularna Milka čokolada od 300 grama može da se nađe po neverovatno niskoj ceni od 280 dinara! Ista takva u prodavnicama košta čak 520 dinara!

- Ma, čista pljačka! Zašto da plaćamo duplo više za istu čokoladu?! - kaže gospođa Jovanka, koja je zastala kod tezge sa poslasticama da čuje o čemu se radi.

kupovina, prodavnica, namirnice
foto: Shutterstock, Ilustracija

Situacija nije mnogo drugačija ni sa Ferrero Rocher kuglicama od 200 grama, čija se cena u marketima kreće od 720 do neverovatnih 815 dinara, dok na pijacama pakovanje od 375 grama ide do 450 dinara.

- Prodavnice su odavno postale luksuz za mnoge, zato retko kad i zalazim tamo. Možda za neku sitnicu, inače ne - ističe Ivan, redovni potrošač proizvoda sa pijace.

Marko Dragić iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine, međutim, smatra da je jeftinija opcija i bolja samoa ukoliko je nešto provereno:

- Na pijačnim tezgama se često nalaze proizvodi za koje ne znamo kako su dospeli ili nisu detaljno pregledani. Nesporno je da je povoljnije, a posledice ako je proizvod falš mogu da budu mnogo skuplje.

Upitali smo i prodavce na pijaci u čemu je tajna i da li, uopšte, uspevaju da prosperiraju sa ovakvim cenama.

Pijaca
foto: Kurir

- Neću biti neiskren, naravno da i mi imamo zaradu, ali mislim da su prodavnice opterećene maržama i operativnim troškovima, što ih možda primorava da im iznosi budu toliko visoki - kaže jedan od prodavaca.

Po ceni od 110 dinara pronašli smo gumene bombone u kesici od 100 grama, koje se u radnji ne mogu naći ispod 180. Takođe, cena za popularne Raffaello kuglice od 150g u velikim trgovinskim lancima kreće se do 580 dinara, dok isto takvo pakovanje na pijaci možete da nađete za 320.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja