"DA NIJE RUSA, TEŠKO NAMA": Cenama ribe nezadovoljni i kupci i prodavci
Foto: Stefan Stojanović/Mondo

"DA NIJE RUSA, TEŠKO NAMA": Cenama ribe nezadovoljni i kupci i prodavci

Novčanik -

U vreme božićnog posta, dok se vernici pripremaju za obeležavanje jednog od najvećih hrišćanskih praznika, mnoge interesuju cene posnih namirnica, a pre svega ribe.

Božićni post traje od 28. novembra do 6. januara naredne godine. Cene variraju a evo gde se na beogradskim pijacama mogu pronaći najjeftinije ribe. Ni ove godine cene nisu baš tako niske.

Cena ribe, riba
foto: Stefan Stojanović/Mondo

Losos - kilogram očišćenog fileta lososa najjeftinija je na pijaci Skadarlija i iznosi 2.700 dinara. Ista cena je i na Paliluskoj pijaci. "Potražnja je drastično opala, nekada se kupovalo na kilograme, sad ljudi dođu pa kupe 200-300 grama, čak i kad su slave. Sećam se, imao sam kupce iz istočne Srbije, dođu i kupe mi gotovo 500 kilograma sveže ribe. Slave se sve češće slave u užim krugovima, pa je samim tim potreba za ribom opala. Vikednom znaju da dođu da kupe ribu za porodični ručak, ali i to nisu neke količine, sve ide na gramažu", kazao nam je prodavac na Paliluskoj piaci. Najskuplji losos definitivno je na pijaci Kalenić i za kilogram ove ribe treba izdvojiti 2.790 dinara. Na sve tri pijace prodavci su nam rekli da u ovo vreme slava, posta i pred Božić, najviše se prodaje pastrmka, šaran, oslić, skuša, a ljudi znaju i da kupe lososa.

Šaran - ponuda šarana je raznolika, pa tako možete pazariti živog šarana, šnicle šarana, odrezak, ceo očišćen, glavu šarana. Živ šaran na pijaci Skadarlija može se naći po ceni od 700 dinara za kilogram. Na Kalenić pijaci odrezak šarana koštaće vas 1.290 dinara po kilogramu, cena svežeg šarana neočišćenog iznosi 700 dinara na istoj pijaci. Na Paliluskoj cena očišćenog šarana iznosi 1.090 dinara, glava šarana po kilogramu 200 dinara, a šnicle ove ribe 1.250 dinara po kilogramu.

Cena ribe, riba
foto: Stefan Stojanović/Mondo

Oslić - cene oslića variraju, u zavisnosti od toga šta vam je potrebno. Sveži oslić beli hek bez glave tako košta 550 dinara po kilogramu, dok je cena smrznutog fileta ove ribe 1.190 dinara.

"Najviše se sad uoči slava prodaje oslić, ljudima se najviše isplati, i to jedino ide na veliko, sve ostalo slabije. Ima, naravno, i onih kojih dođu pa traže 2 kilograma lososa, ali to se retko dešava. Ljudi prvo pitaju za cenu, pitaju je li pojeftinila, pa onda shodno tome izaberu koliko će kilograma kupiti. Ali potražnja se smanjila. Za samodve godine sve se promenilo", rekao je za Mondo prodavac u ribarnici na pijaci Skadarlija.

Od ostalih ruba tu su brancin, čija cena se kreće od 1400 do 3500 dinara. Najjeftiniji brancin pronašli smo pijaci Skadarlija po ceni 1.400 dinara. Smrznuti brancin na pijaci Kalenić košta 2400, dok je cena svežeg na istoj pijaci 1.490 po kilogramu. Ubedljivo najskuplji Brancin je na pijaci Kalenić i njegova cena iznosi 3.500 dinara po kilogramu. Cene orade zaista se razlikuju od pijace do pijace. Tako na pijaci Skadarlija sveža orada prodaje se po ceni od čak 3.500 dinara po kilogramu. Sveža očišćena orada na istoj pijaci košta 1.400dinara, na Kalenić pijaci smrznuta 2.400, dok je sveža na pijaci Palilula 2.290 dinara po kilogramu. Za škarpinu je ove godine potrebno izdvojiti minimum 850 dinara, ali smrznutu, dok je na pijaci Skadarlija sveža škarpina 990 dinara.

Cena ribe, riba
foto: Stefan Stojanović/Mondo

Cena skuše gotovo je identična na sve tri pijace i ona se kreće od 790 dinara po kilogramu za svežu, neočišćenu, pa sve do 1.200 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta ribe. Prodavci ribarnica na sve tri pijaca oko jedne stvari su složni - najveći broj kupaca su Rusi, bez obzira na to što je post i što po pravilu Srbi najviše kupuju u vreme posta.

"Ima ih mnogo, stalno dolaze, ali oni ne kupuju kao naši, na komad, gram, nego kupe velike količine. Vole da jedu ribu, kažu navikli su, kod njih u Rusiji riba je gotovo svakodnevno na stolu za ručavanje, a nama to svakako ide u prilog", rekao nam je prodavac na pijaci Kalenić.

Ista situacija je i na drugim pijacama. Prvo što nam kažu kada ih upitamo kako se odvija prodaja ribe usred posta je sledeće: "Da nije Rusa teško nama. Dolaze pa kupuju i po nekoliko koligrama ribe. Vole sve, ali najviše kupuju lososa", kaže prodavac jedne ribarnice.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track