OVA NAMIRNICA JE NAJVIŠE POSKUPELA U 2023. GODINI: Svi je koriste, vukla je i sve ostale cene gore, a evo o kojoj je reč!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

rast cena

OVA NAMIRNICA JE NAJVIŠE POSKUPELA U 2023. GODINI: Svi je koriste, vukla je i sve ostale cene gore, a evo o kojoj je reč!

Novčanik -

Prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena iznosio je 13,9 odsto, nakon prva tri kvartala 2023. godine, što je objavio i Republički zavod za statistiku.

Kako u prvoj polovini godine, tako i u trećem kvartalu, na rast cena hrane najviše su uticali mlečni proizvodi, povrće, meso, hleb, žitarice i ogrev. Dodatno, jogurt je vukao najviše.

Analiza "Trendovi, III kvartal 2023" kaže da je međugodišnji rast cene hrane u prva tri kvartala 2023. od 22,3 odsto bio najviše određen rastom cena mlečnih proizvoda za čak 33,9 odsto.

Potrošnja, Namirnice, UN
foto: Thinkstock

Na listi prednjači cena jogurta, voćnog jogurta, sa dodatkom žitarica, kefira, svežeg sira svih vrsta i punomasnog mleka, učestvuju u ukupnoj strukturi rasta cena sa 12,4 odsto.

Sledeće na lspisku su cene povrća, koje su porasle za 32,6 odsto, ali su vremenom usporile u poređenju sa prvom polovinom 2023. I dalje prednjači cena crnog luka, krompira, naročito crvenog, paprike, šargarepe i paradajza, koji čine jezgro rasta cena povrća u prva tri kvartala 2023, dok je jedini deflatoran uticaj imala cena belog luka.

Kada se radi o međugodišnjem rastu cene mesa u prva tri kvartala 2023. godine od 16,2 odsto, nju je najviše odredio rast cene svinjskog mesa bez kostiju, slanine, goveđeg i junećeg mesa bez kostiju i kobasica od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa, sa ukupnim učešćem u strukturi godišnje stope rasta cene mesa u prva tri kvartala ove godine od 41,6 odsto.

meso
foto: Stock

U prva tri kvartala ove godine, međugodišnji rast cena hleba i žitarica od 18,4 odsto, najviše su generisali rast cena belog hleba, slanih grickalica, slani štapići, smoki, perece, ribice i slično, kao i testenine svih vrsta, učestvujući u strukturi ukupne stope rasta cena hleba i žitarica sa 57,2 odsto.

kurir.rs

Bonus video:

03:45

CENE HRANE SE NEĆE VRAĆATI NA STARO Analiza stručnjaka nakon vesti da INFLACIJA USKORO PADA: Ovo je čudna stvar kod EKONOMIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track