MRZI VAS DA PRAVITE ZIMNICU, PORUČITE JE PREKO INTERNETA: Onlajn ajvar najskuplji - 1.200 dinara, a evo šta je najjeftinije
Foto: Shutterstock

može i ovako

MRZI VAS DA PRAVITE ZIMNICU, PORUČITE JE PREKO INTERNETA: Onlajn ajvar najskuplji - 1.200 dinara, a evo šta je najjeftinije

Novčanik -

Sezona pripreme zimnice je završena za domaćice koje su samostalno pripremale đakonije. One koje još nisu završile jesenje snabdevanje kiselim salatama, pekmezima, kompotima, sokovima, odnosno voćnim sirupima.... imaju dve mogućnosti - da pazare u marketima na akcijama ili da ih kupe putem interneta u domaćoj radinosti od proizvođača koji pripremaju hranu od svog voća i povrća i nude je kupcima širom zemlje, ličnom dostavom na kućne adrese ukoliko se kupci nalaze u neposredoj blizini gazdinstva ili slanjem proizvoda kurirskom službom.

Zimnica iz domaće radinosti, uvek je ukusnija od industrijske proizvodnje jer svaka reduša ima svoj recept kako kiseli papriku, kuva ajvar ili pekmez od kajsija...

Na internetu su sajtovi brojnih malih poljoprivrednih gazdinstva od Horgoša kod Subotice, Banatskog Brestovca kod Pančeva, Bačke Palanke do sela Narkivanj kod Leskovca, okoline Valjeva, Brusa, Dimitovgrada, Кopaonika, Zlatara i među njima vlada konkurencija u pogledu cena, a još više ukusa.

ajvar
foto: RINA

Ono po čemu se ne razlikuju jesu popusti koje daju kupcima ukoliko pazare više proizvoda, jer u tom slučaju ne naplaćuju dostavu kurirskom službom. Prilikom izbora zimnice, kupci obavezno treba da gledaju zapreminu tegle jer od njene veličine zavisi cena celokupne zimnice.

U raznovrsnoj ponudi priloga uz glavno jelo ajvar je najskuplji, a cvekla najjeftinija. Vrhunski ajvar pravljen po staroj recturi prodaje se i za 1.200 dinara, skuvan je u selu Bajevac u okoline Lajkovca , ali se može naći i za 990 dinara, a pa i za 750 dinara, koliko košta u selu Nakrivanj oko Leskovca.

Cvekla u tegli od 720 mililitara je 300 dinara u gazdinstvu u Dolovu kod Pančeva, a tu se može kupiti i vitaminska salata, gde osim cvekle ima još i kupusa, krastavaca, paprike i šargarepe za 400 dinara. Ove salate ima i po višoj ceni, kod drugih proizvođača, ali je nema jeftinije.

ajvar, zimnica, Koceljeva, Festival zimnice
foto: Youtube Printscreen

Tegla pinđura od, recimo, 720 grama je 850 dinara, pečena paprika u tegli iste težine je 600 dinara, mućkalica od paradajza 600 dinara. Barena paprika sa belim lukom i peršunom u tegli od 1,5 litara se prodaje za 900 dinara, a punjena paprika sa kupusom u upola manjoj tegli je 450 dinara.

Кuvani paradajz od 0,7 mililitara se može kupiti za 250 dinara u Banatskom Brestovcu (Pančevo), ali ga ima u flaši od litar i za 450 dinara. Po toj ceni može da se poruči i sušeni paradajz u ulju - 190 grama za 450 dinara, koje se prodaje u Bačkoj Palanci gde se sprema i kiselo-slatki sos iste težine za 350 dinara, kečap za 550 dinara...

zimnica, ajvar, turšija
foto: Youtube Printscreen

Cena sokova i likera

U malim poljoprivrednim gazdinstvima prave se i sokovi i likeri. U flašama od 0,7 mililitara toče se napici od jagoda, malina, višanja, nane, nara... uglavnom za 800 dinara. I orahovača se prodaje za 800 dinara, kao i „pijano voće”.

U odnosu na likere, voćni sirupi se prodaju po nižoj ceni. U flašama iste zapremine kao i likeri, nude se sirupi od kasjija, krušaka, višanja, bresaka, zove... za 450, 500 i 600 dinara.

Zeleni paradajz sa renom, belim lukom i šargarepom u tegli od pola litra je 600 dinara, 1,5 litara turšije je 600 dinara, od 2,5 litara 800 dinara, a 4,2 litra 1.500 dinara. Zeleni paradajz u tegli od 1,5 litra je 500 dinara, paprika „somborka” u tegli od 720 mililitara 300 dinara, a u duplo većoj flaši treba toliko više i para...

Pekmezi i džemovi koštaju od 400 do 500 dinara i prodaju ih gotovo svi mali proizvođači. Samo pekmez od šljiva ima nižu cenu, košta 300 i 350 dinara. U ponudu ima od kajsija, jagoda, višanja, kupina, smokava sa orasima... sa šećerom i bez šećera.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track