SVI ŽELE MENADŽERSKE POZICIJE, ALI PARA IMA I OVDE Ne treba fakultet, možete zaraditi 150.000 RSD! Poslodavci traže samo 2 STVARI
Foto: Shutterstock

SVI ŽELE MENADŽERSKE POZICIJE, ALI PARA IMA I OVDE Ne treba fakultet, možete zaraditi 150.000 RSD! Poslodavci traže samo 2 STVARI

Novčanik -

Zbog ubrzanog tehnološkog razvoja mnogi poslovi nestaju jer retko ko sada želi da se isprlja na radnom mestu. Zato je sve više deficitarnih zanimanja, a magacioner je jedno od njih. Kompanije za ove radnike nude zaradu koja ide i do 150.000 dinara, a da biste obavljali ovaj posao, ne treba vam diploma visokog obrazovanja, jedino se insistira na odgovornosti i pedantnosti.

Skladištenje robe je važna stavka kako za velike tako i za male firme čije poslovanje počiva na distribuciji proizvoda u raznim industrijama: prehrambenoj, modnoj, automobilskoj, farmaceutskoj... U magacine se skladišti, na primer, roba koja se proizvede dok ne bude isporučena u poslovnice ili na kućnu adresu u slučaju dostave, ali i proizvodi i sirovine koje kompanije uvoze.

Posao magacionera u osnovi podrazumeva kontrolu prijema i otpreme robe iz skladišta, slaganje robe na osnovu dobijenih naloga, kao i sprovođenje mesečnih, kvartalnih i godišnjih popisa. Često se od ovih radnika traži i posedovanje vozačke dozvole jer je upravljanje viljuškarom, kombijem ili drugim vozilima često u opisu posla.

magacioner
foto: Shutterstock

Plate magacionera

Prosečna plata magacionera je oko 80.000-85.000 dinara, a radnici počinju sa oko 60.000-65.000 dinara.

I u ovom poslu je moguće ostvariti značajne bonuse i povećati zaradu, pa to kompanije često ističu u prvi plan u oglasima za posao. Višegogodišnje iskustvo se takođe nagrađuje, pa radnik može biti unapređen na poziciju rukovodioca magacina. Oni mesečno mogu zaraditi oko 130.000-150.000 dinara, kako se navodi u jednoj ponudi.

U mnogobrojnim oglasima za ovo deficitarno zanimanje se često naglašava mogućnost stalnog zaposlenja i da se obično rade prve smene. U nekim kompanijama se radi od ponedeljka do petka, a negde do subote. Ukoliko je posao u Beogradu, na primer, radnicima se često obezbeđuje smeštaj i topli obrok.

U želji da pronađu magacionere, poslodavci nude i mogućnost usavršavanja i druge benefite kao što je slobodan prvi školski dan ako zaposleni ima školarca, dodatne stimulacije za mame i tate, obezbeđen godišnji sistematski i specijalistički pregled i slično.

Pažnju nam je privukao oglas za ukupno 500 radnika ovog profila. Pored magacionera, traže i vozače, a oni su ipak prvi na listi deficitarnih zanimanja u Srbiji i šire.

Kvlifikacije magacionera

Posao u magacinu zahteva vrlo odgovoran pristup jer samo mala greška pri brojanju ili obeležavaju artikala, može ugroiziti celu isporuku. Zato se predantnost i sistematičnost u radu posebno vrednuje. Važne su i organizacione sposobnosti jer se često radi o velikim količinama robe. U jednom oglasu na internetu u kategoriji "Profil kandidata" stoji da radnik u magacinskom prostoru mora biti "snalažljiv, vispren, odgovoran".

Pored vozačke dozvole koju smo pominjali, prednost je poznavanje rada na računaru i to osnovnih programma MS Excel-a i MS Office programa. Takođe, poželjno je i poznavanje engleskog jezika, retko nemačkog i to u slučajevima kada kompanija posluje u ovom govornom područiju.

Poslodavci insistiraju i na timskom radu i komunikaciji sa centralom i drugim zaposlenima u magacinu, ali i kompaniji uopšte.

Magacioner mora biti i fizički spreman jer ovaj posao zahteva višesatno stajanje i aktivnost, pa je pogodan za one koji vole dinamično radno okruženje.

magacioner
foto: Shutterstock

Posao za studente

Posao u magacinu studentima može biti dobar izvor zarade. U oglasima se obično traže omladinci od 16 do 30 godina za utovar i istovar robe.

Jedan poslodavac u ponudi koji oglašava na internetu daje dnevnica za lakše fizičke poslove kao što su deklarisanje i čišćenje magacina oko 3.000, dok je za teže fizičke poslove (istovar kamiona i deklarisanje teških artikala) - 3.500 dinara.

Takođe, istaknuto je da omladinci moraju biti "sposobni i fizički spremni". Radno vreme im je u dve smene, odnosno 08:00-16:00 ili 16:00-22:00 č. tokom pet dana u nedelji, vikend je često slobodan.

Na drugom sajtu smo pronašli da je studentima satnica za posao u magacinu oko 350 dinara.

Vrste magacina

Postoje različiti tipovi magacina u zavisnosti od vrste robe koja se skladišti.

  • Centralni magacin
  • Magacin alatnice
  • Magacin sirovina za proizvodnju
  • Magacin servisa
  • Magacin kontrolno telo
  • Carinski magacin

Još jedna podela se odnosi na vrstu materijala, pa se u skladu s tim dele na jednorodne i mešovite.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track